CFR Cluj a plătit milioane de euro unui offshore din Cipru condus de cumnatul lui Arpad Paszkany

 

Clubul de fotbal CFR Cluj a plătit milioane de euro unui offshore din Cipru condus chiar de cumnatul lui Arpad Paszkany, pentru servicii de consultanță considerate fictive. 

 

Într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Comercial Cluj se cere anularea contractelor cu două societăți offshore din Cipru: Vianova Holding și Sorell.

 

În data de 11 noiembrie, judecătorii trebuie să se pronunțe asupra cererilor depuse de lichidatorul judiciar al societății care administrează clubul de fotbal CFR 1907 Cluj, de anulare a contractelor.

 

În paralel, Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan sunt cercetați de procurorii DIICOT Cluj pentru spălare de bani și delapidarea clubului, care a adunat milioane de euro din competițiile europene. 

 

Contractul cu societatea Sorell din Cipru, condusă chiar de cumnatul lui Paszkany, avea ca obiect de activitate ”analizarea standardelor naționale cu privire la organizarea activităților de fotbal, la regulile concurenților și la participarea la concursuri” sau ”realizarea unor studii între standardele naționale și cele similare în vigoare cu privire la concursurile de fotbal naționale ale membrelor UE și campionatele principale din țările din afara UE”.

 

 

Sorell a facturat societatea Fotbal Club CFR 1907 Cluj cu suma de 2.75 milioane de euro (12.3 milioane de lei), dar, surpriză, clubul CFR a plătit 16.3 milioane de lei. ”Această sumă (n.red. – plătită în plus de CFR 1907 Cluj) nu are la bază vreo factură sau altă justificare și prin urmare nu cunoaștem motivul pentru care CFR a achitat-o, prejudinciindu-și propriu patrimoniu și drepturile de creanță ale creditorilor săi”, se arată în documentele de la dosarul 134/1285/2016 a Tribunalului Comercial Cluj. Acest contract este considerat fictiv și de procurorii DIICOT Cluj, dar și de lichidatorul judiciar al echipei CFR Cluj.

 

Lichidatorul cere anularea contractului pentru că Sorrel ”nu a efectuat prestațiile la care s-a obligat prin cele două contracte, scopul prefigurat de către pârâți fiind încă de la data încheierii acestora, fiind scoaterea unor sume importante de bani din patrimoniul CFR, fără vreo contraprestație”.

 

Societatea Sorell îl are ca director pe Karoly Szekernyes, fostul cumnat al omului de afaceri Arpad Paszkany, omul din spatele CFR 1907 Cluj. ”În concluzie, nu a existat niciodată un raport de comercial/civil între CFR 1907 și Sorell, ci doar o relație mascată de cele două contracte de consutanță fictive. În urma acestor operațiuni de plată a unor sume fabuloase către o societatea de tip offshore, patrimoniul CFR a fost păgubit, situația financiară începând să intre în declin”, se mai arată în acte.

 

Clubul CFR Cluj a mai avut contract și cu Vianova Holding Limited, un alt offshore care a oferit consultanță sportivă în domeniul ”managementului și creșterea eficienței activității sportive”, ”activități de lobby cu privire la activitatea, organizarea și obiectivele Clubului, pentru a arăta jucătorilor din planul de achiziție potențialul pentru dezvoltarea profesională, în cadrul echipei, pentru a-i convinge să semneze contracte cu CFR 1907 Cluj”. 

 

În 15 martie 2013, Vianova Holding Limited a tăiat o factură clubul CFR Cluj pentru 387.435 euro, bani care au fost achitați. ”Vianova s-a obligat la prestații față de CFR 1907 Cluj, acestea nu au fost efectuate niciodată, contractul fiind emis doar în scopul de a sta la baza emiterii facturii către Vianova”, se mai arată în cererea depusă de lichitator la Tribunalul Comercial.

Comentarii Facebook