Duminica 28 Aprilie

Zeci de clujeni au așteptat joi dimineața Poliția să dea jos un câine din autobuz: „Am asistat la o scenă ireală. Șoferul ținea cu dinții de regulament”


O clujeancă a fost martora unei scene ireale. Joi dimineața, zeci de oameni au coborât pe trotuar din autobuzul 30 și au stat în frig, așteptând un alt autobuz, pentru ca Poliția să intervină pentru a da jos proprietarul unui câine fără botniță. 

Oamenii din autobuz și-au manifestat acordul în ceea ce privește continuarea călătoriei alături de câine, șoferul însă a fost de neclintit, spune clujeanca, iar mai târziu un polițist a dat băiatul jos cu tot cu câine. 

„Am asistat astăzi la o scenă ireală, de bună dimineața, în autobuz, pe linia 30. Zeci de oameni au coborât pe trotuar, au stat în frig, așteptând un alt autobuz - și nu pentru că cel dintâi se stricase, ci pentru că am așteptat să vină Poliția să dea jos un CÂINE! 

Șoferul, destoinic, se ținea cu dinții de regulament, stăpânul câinelui (metis, de talie medie mai degrabă spre mic decât spre mare) refuza să coboare, ținând cu dinții de drepturile lui și invocând aberația unui astfel de regulament, care oricum nu ar presupune ca botnița sa fie obligatorie pentru câinii nepericuloși. Menționez ca băiatul merge zi de zi cu câinele la lucru și îi cumpără mereu bilet.

Oamenii din autobuz și-au manifestat acordul în ceea ce privește continuarea călătoriei alături de câinele care nu pricepea de ce atâta tevatură. Șoferul a fost de neclintit. Vreo zece minute mai târziu, a apărut un polițist care a dat băiatul jos cu tot cu câine. 

În ciuda disconfortului tuturor și al întârzierilor evidente a zeci de oameni, apreciez că am fost martora unui moment în care oamenii au fost dispuși să înfrunte un moment penibil pentru a rămâne fideli ideii lor. Și apreciez și implicarea oamenilor care nu s-au grăbit să judece niciuna din variante. Mai jos las ce zice regulamentul actual. Și eventual Compania de Transport Public Cluj-Napoca poate face lumină în povestea asta și clarifica regulamentul în așa fel încât să nu devenim mai câini decât câinii”, a relatat clujeanca. 


Regulamentul CTP Cluj prevede posibilitatea ca un câine de companie de talie medie sau mare să poată circula cu autobuzele CTP cu bilet şi doar dacă autovehiculul nu este aglomerat. În schimb, câinii de talie mică pot călători nestingheriţi în mijloacele de transport dacă sunt ţinuţi în braţe de proprietar. În situaţia în care mijloacele de transport în comun sunt aglomerate, deținătorul nu are voie să urce cu câinele. Asta înseamnă că proprietarul şi animalul trebuie să stea în partea de mijloc a autobuzului şi să asigure minim un metru între câine şi restul călătorilor. Sau, dacă constată, stând în staţie, că deja în transportul respectiv există un deţinător de câine, de asemenea nu are voie să urce, pentru că regulamentul permite doar un câine de talie medie sau mare într-un autobuz.
----------------
UPDATE
Compania de Transport Public Cluj a postat pe pagina de Facebook o listă de sfaturi pentru cei care circulă pe mijloacele de transport în comun alături de animalele de companie:
”Experimentează călătoria în mijlocul de transport alături de câinele tău, în condiții de siguranță și confort și pentru ceilalți călători 
Îi îndrumăm pe cei care călătoresc cu animale de companie să consulte regulamentul cu privire la acest aspect accesând următorul link  https://files.primariaclujnapoca.ro/.../2015/10/14/354.pdf
Subliniem următoarele articole: 
Art.6.1. Câini de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botnită; 
Art. 7. Conducătorul autovehicului are dreptul să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate prevederile prezentului articol, iar aceasta este obligată să se conformeze.
Prima poza: Captură foto surprinsă în autobuzul de pe linia 30,  stația Petuniei
A doua poză: Foto: Instagram - Dog Asisst”.

Comentarii Facebook