Duminica 28 Aprilie

”Vreau sa ma mut în Cluj, singur. Ce salariu ar trebui să am să trăiesc ok?” - Ce sfaturi i-au dat clujenii


Mulți tineri plănuiesc să se mute la Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din România, iar problema salarială este prima care trebuie rezolvată.

La anul vreau sa ma mut în CLUJ singur. Ce salariu ar trebui să am să trăiesc ok? Adică: – chirie;  – mancare; – facturi; -motorina?

Și să pot pune și deoparte…Nu am vreo facultate, deci nu vă imaginați că o să câștig mai mult de 4000-4500…no hate pls!”, a întrebat un tânăr pe platforma Reddit. 

Alți utilizatori s-au grăbit să ajute, dar au fost unii care au lăsat comentarii nepotrivite.

De ce vrei sa te muți în Cluj? Nu am o problema cu asta, dar ideea e ca orașul e scump și dacă nu ai un motiv întemeiat dpdv profesional sau personal sa vii aici, adică o calificare sau un plan (poate fi construcții sau poate fi IT, zic sa nu fie un job generic luat doar ca să stai aici), atunci as alege alt oraș. Trecând peste sfatul nesolicitat, chiria e minim 250€ (garsoniera/camera împărțită cu cineva + utilități vreo câteva sute de lei), mâncarea + chestiile de care ai nevoie prin casă în jur de 2000 (gătind acasă și mâncând variat, maxim 2 comenzi pe luna as pune), masina in general e o cheltuiala destul de serioasa – RCA, ITP, impozit, revizie + eventualele piese, parcare, rovinieta, combustibil. Nu am pus bani de haine, vacante, distractii, o consultație la medic, un tuns, etc Părerea mea e ca la 4000 de lei nu poti economisi bani dacă nu mai ai nicio alta sursa de venit sau ajutor de vreun fel și ma consider o persoana atenta cu banii”, a replicat cineva.

Eu nu as sta în Cluj fără sa castig cel putin 5000 de lei. Depinde de stilul tău de viața, dar la ultima verificare o garsonieră se închiriază cu 300-350€/luna. Poți găsi ceva mai ieftin la 200-250€, dar o sa ai condiții mai modeste: canapea în loc de pat, zona mai departe de centru si probabil plita care se pune in priza in loc de aragaz. Dacă imparti chiria cu cineva ieși mult mai bine. Dar ca sa facem o suma: 2000 de lei chirie + facturi (daca ai noroc sa prinzi ceva <= 300€/luna), 1000 de lei mancare (daca gatesti tu acasa), benzina inca 500 de lei pe luna, daca mai pui iesiri/distractii inca 500 de lei, deci mai ramai cu 1000 pe care ai putea sa ii pui deoparte. Nu am inclus aici cheltuieli pentru casa, haine, produse de igiena, asigurarea auto, ITP etc. Deci gandeste-te bine”, a spus altcineva.

Se poate, dar mai greu. Aici cel mai greu e cu chiria, unde recomand sa cauti sa imparti cu cineva mai degraba, decat sa suporti singur toate costurile. Recomand si sa cauti locuri cu acces usor la autobuz, pentru ca altfel, o sa pierzi timp si carburant aiurea stand in trafic. Iti spun cu toata sinceritatea ca, daca gasesti ceva acesibil, nu ai nevoie de masina absolut deloc in oras. Ce mai observasem este ca in primavara, de obicei, cam scadeau putin chiriile, asadar poate merita sa vanezi chirii in perioada aia. Imposibil nu e, dar e greu”, a mai spus cineva.

Comentarii Facebook