Vor mai avea sau nu loc serbările de sfârșit de an școlar în 2021


Anul trecut, pandemia a umbrit bucuria elevilor de a participa la serbările de final de an școlar, la care, în mod normal, îi încearcă diverse emoții: nostalgia anilor petrecuți împreună care tocmai s-au încheiat, tristețea despărțirii temporare de colegii care s-au transformat în prieteni și de profesori, dar și bucuria că începe vacanța mare și noi oportunități le stau înainte. Ce se va întâmpla în 2021 cu tradiționala festivitate de sfârșit de an? Rămâne să aflăm.

Ce se întâmplă cu serbările de sfârșit de an școlar în 2021

În 2020, elevii au fost nevoiți să-și ia adio de la festivitatea de încheiere a anului școlar, după ce autoritățile au impus restricții sociale pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Tradiționala serbare, la care asistă toate cadrele didactice și copiii, alături de părinții lor, a fost interzisă în conformitate cu decizia Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

În România, la ora actuală, este instituită, pentru o perioadă de 30 de zile, starea de alertă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/15 mai 2020, urmare a evoluției situației epidemiologice naționale și internaționale, determinată de răspândirea noului coronavirus/SARS-CoV-2. În conformitate cu prevederile Legii nr. 55/15 mai 2020, revenirea în unitățile de învățământ vizează doar elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală, în condiții de siguranță, întrucât, începând cu data de 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni, se derulează doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, în contextul respectării unor măsuri stricte de prevenire/protecție“, transmitea ministerul.

În condițiile impuse de pandemie, pentru a nu răpi complet bucuria elevilor de a le fi răsplătite meritele, mai multe școli din țară au apelat la platforme online precum Zoom pentru a organiza fastivitatea de sfârșit de an în condiții de siguranță. Alte licee, precum unul din Pașcani, au organizat o festivitate cu participarea a doar câteva persoane, principalul scop fiind premierea șefilor de promoție.

Se mai organizează sau nu serbările școlare în 2021?

Până în momentul de față, oficialii din Ministerul Educației nu au venit cu un răspuns la această întrebare, astfel că serbările, care, de obicei, abundă în momente artistice care de care mai deosebite (scenete, cântece, poezii, mișcare ritmică, materiale video, etc) sunt, din nou, sub semnul întrebării.

Astfel, dat fiind că numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus a crescut îngrijorător, există probabilitatea ca responsabilii din Ministerul Educației să urmeze modelul de anul trecut, când toate ceremoniile festive au fost anulate. Din nefericire, s-ar putea ca și absolvenții 2021 să fie privați de ritualurile prin care au trecut generații întregi și care au o însemnătate majoră în dezvoltarea lor psihică.

Ce soluții se pot găsi

Profesorii și elevii ar putea organiza împreună o serbare online, prin care cu toții să își poată lua la revedere de la colegi, de la profesori și îngrijitori și să-și împărtășească unii altora trăirile. Astfel, un cântecel, o poezie sau o ținută festivă ar mai putea atenua din confuzia pe care o resimt cei mici, chiar dacă nu sunt pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor.


Comentarii Facebook