VIDEO/FOTO. „Templu” pentru ritualuri păgâne în pădurea Hoia! Clujul s-a umplut de dubioși, și-au construit altare cu cranii de animale


Cei pasionați de locurile cu adevărat înfricoșătoare din România ar trebui să uite de Castelul lui Dracula pentru că pădurea Hoia Baciu din Cluj e considerată cea mai înspăimântătoare din lume. Locul pe care mii de clujeni îl folosesc ca zonă de agrement în zilele însorite a fost luat cu asalt de oameni care își construiesc „temple” păgâne pentru ritualuri. 

Duminică, la doar 250 de metri de drumul de lângă pădure, am descoperit un adăpost pentru ritualuri. În centrul acestuia se afla o cupolă din lemn, locul fiind delimitat de restul pădurii cu un gard improvizat. 

poz1.jpeg

Pe acel gard nu lipseau amuletele cu cochilii de melc, dar și cu oase. Chiar la intrare fiind agățată o funie, la capătul căreia se afla și un corn de berbec. 

poz2.jpeg

„Atracția” principală o constituie însă, chiar un altar. Pe un ciot de lemn, cei care au construit locul au pus mai multe cranii de animale, flori uscate, dar și un usturoi. La baza altarului se aflau mai multe oase și hainele cuiva. 

poz3.jpeg

Dacă credeți că totul se oprește aici, nu, se pare că locul este destinat și oferirii ofrandelor către anumite divinități. În afara construcției propriu-zise, am găsit aruncat ficat crud. 

Se pare că, cei care tulbură liniștea clujenilor vor să atragă în această zonă a ritualurilor păgâne și animale. Chiar la intrare erau amplasate grâne, dar și mai multe felii de mere. Cert e că feliile de mere erau proaspete, așadar, în timp ce zeci de familii duminică stăteau pe dealul de la Hoia și se bucurau de vremea frumoasă, câțiva indivizi au vizitat locul păgân.

colaj.png

Pădurea Hoia Baciu este considerată cea mai înfiorătoare pădure din lume. Locul sfidează investigațiile cercetătorilor și atrage în fiecare an atât vrăjitoare din România, cât și vraci care ar fi încerca să înlăture spiritele rele din pădure. Pădurea situată la câțiva kilometri de Cluj-Napoca poartă numele lui Hoia Baciu, un păstor care a dispărut misterios în codru cu o turmă de 200 de oi. În 1968, locul a devenit celebru în lumea întreagă, după ce tehnicianul militar Emil Barnea a fotografiat ceea ce părea a fi un OZN care plutea deasupra Poienii Rotunde. 

cre.png

Acestea însă sunt vechile legende, cert e că acum există mai multe grupuri care merg în pădure pentru ritualuri păgâne, Știri de Cluj a relatat un asemenea caz și săptămâna trecută, când o imagine cu două totemuri ritualice a fost găsită și postată online, în mod anonim de către un utilizator al unei rețele de socializare. Dincolo de numele pe care le mai poartă, „Pădurea blestemată” și  „Poarta dintre lumi”, Hoia Baciu este pădurea îndrăgită a clujenilor, locul în care oamenii merg cu membrii familiei să-și încarce „bateriile”, după o săptămână sufocantă în oraș. Asemenea locuri poate să-i sperie pe copii, mai ales că sunt amplasate la doar câțiva metri de drumul de lângă pădure, dealul unde sute de familii s-au plimbat în acest weekend. 

Drept la replică din partea Asociației THE NEW PAGAN DAWN

Asociația THE NEW PAGAN DAWN – Filiala Cluj, Asociația THE NEW PAGAN DAWN si Societatea Pagana Șamanică, persoane juridice române cu rol in reprezentarea comunității păgâne din Romania, membre ale Parlamentului României, si parte in federațiile European Congress of Ethnic Religions si Pagan Awareness Network au luat act cu îngrijorare de dezinformările apărute în media în legătură cu practicile păgâne și șamanice. În special, ne referim la articolul publicat de Știri de Cluj pe 20 Martie 2023, cu titlul “VIDEO/FOTO. „Templu” pentru ritualuri păgâne în pădurea Hoia! Clujul s-a umplut de dubioși, și-au construit altare cu cranii de animale”.

În calitate de reprezentanți ai comunității păgâne și șamanice din România, dorim să aducem la cunoștința publicului că informațiile prezentate în articol nu sunt doar incomplete și lipsite de context, ci sunt și în mare măsură false și defăimătoare.

În primul rând, dorim să precizăm că Păgânismul și Șamanismul nu au nimic de-a face cu practicile satanice sau cu sacrificiile animalelor. Acestea sunt concepții eronate și stereotipuri care circulă în societate și care nu au nicio bază în realitate. Păgânismul este o religie politeistă care pune accent pe respectarea Naturii și a ciclurilor sale, iar Șamanismul este o practică spirituală care implică călătoria în lumi invizibile și comunicarea cu spiritele Naturii. Ambele sunt practici pașnice și respectuoase față de mediul înconjurător și de ființele care trăiesc în el.

În al doilea rând, dorim să subliniem că nu există nicio legătură între practicile păgâne și șamanice și felul in care practicile au fost prezentate în articolul de la Știri de Cluj. Altarele cu cranii de animale, amuletele și ofrandele menționate în articol nu reprezintă sacrificii animale ori situații in care e promovată violenta, uciderea și alte forme prin care sunt atinse valori etice, iar Păgânismul sau/și Șamanismul au reguli specifice in colectarea de cranii provenite de la animale ce deja au murit din alte condiții, ori amenajarea unor spații sacre in Natura. Acestea sunt practici de multe ori individuale sau solitare a practicanților care se retrag in Natura in meditație și izolare, care sunt recunoscute si vechi de milioane de ani.

În concluzie, dorim să atragem atenția asupra faptului că dezinformarea și stereotipurile legate de practicile păgâne și șamanice sunt dăunătoare și pot duce la discriminare și stigmatizare. În calitate de reprezentanți ai comunității păgâne și șamanice, suntem dispuși să oferim informații și să educam in sensul conștientizării diferențelor dintre noi, a acceptării diversității si dimensiunii culturale pe care comunitatea pagana o îmbogățește in Romania si in lume.

Comentarii Facebook