Vești proaste despre economia României


Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, a afirmat că, în 2019, România cheltuie cu salariile și asistența socială 95% din venituri.

Lucian Croitoru își bazează afirmația pe un indicator care măsoară dobânzile titlurilor de stat. Lucian Croitoru spune că evoluţia acestor randamente s-a inversat, adică piața cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deși în mod firesc, împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă câștiguri mai mari. Iar din 1961 și până în prezent, când a mai apărut o astfel de situație, în cel mult 22 de luni a venit și recesiunea.

Grav este că ponderea cheltuielilor fixe, adică cele care nu pot fi reduse prea ușor, este foarte mare. Spre exemplu, cheltuielile statului cu pensiile și cu dobânzile pentru împrumuturile făcute depășesc 40 la sută din totalul încasărilor. Iar dacă adăugăm și cheltuielile cu salariile bugetarilor, acestea ajung la 74 la sută din venituri.

Asta înseamnă că, în situația unei crize, Guvernul nu va putea să ajute economia prin reduceri de taxe, de exemplu. Ba din contră, ar putea fi chiar nevoit să majoreze taxele, ceea ce va îngropa și mai mult afacerile și, implicit, va adânci criza, scrie Digi 24.

Comentarii Facebook