Untold Festival este REVANȘA lui Boc față de Electric Castle - EDITORIAL

 

Multă lume a comparat Untold Festival cu Electric Castle. Au fost unii care au spus că e 1-0 pentru festivalul de oraș, față de cel de la Castel.

 

O teorie interesantă, pe care îmi permit să o dezvălui acum, la 2 zile de la terminarea festivalului, spune că Untold Festival este revanșa lui Emil Boc față de ce s-a întâmplat în cazul Festivalului Peninsula. Se pare că atunci a fost un complot pentru a se asigura că festivalul ”maghiarilor” va eșua. 

 

Era decembrie 2012, iar telefoanele au început să sune cu zvonuri despre mutarea Festivalului Peninsula de la Târgu Mureș la Cluj. Primarul Emil Boc a confirmat atunci acest zvon, cu toate că ar fi dorit, am vorbit personal cu el la telefon, să mai amâne vestea până când totul era mai bine pus la punct. N-a mai apucat pentru că cineva din echipa de negociere a dat totul la presă.

 

În aceeași perioadă, mașinăria USL s-a pus în funcțiune, susținută discret de Servicii, pentru a contracara un potențial succes fulminant al Peninsulei la Cluj. ”Băieții” au început să bată la ușa marilor patroni de cârciumi din Cluj-Napoca și nu numai, dar mulți au refuzat pe motiv că totul părea imposibil de realizat. Cel care mi-a povestit detalii de la o astfel de întâlnire a spus că emisarii politicienilor USL promiteau tot suportul pentru ca noul festival să fie un succes. Omul a refuzat, decent, spunând că trebuie experiență pentru un astfel de eveniment.

 

La câteva săptămâni, însă, cei din spatele clubului Boiler au anunțat că vor face Electric Castel la Bonțida. Anunțul s-a făcut la Consiliul Județean Cluj, alături de președintele de atunci, Horea Uioreanu. Planul începea să prindă rădăcini, dar nimeni nu se aștepta ca Electric Castle să aibă atât de mult succes, în ciuda faptului că politicienii îi puseseră gând rău primarului Emil Boc.

 

Înfrângerea avea să fie de proporții. Peninsula s-a sinucis prin decizii foarte proaste, iar festivalul de la Castel a prins aripi și a devenit un fenomen național. 

 

Cel puțin până la nașterea Untold Festival. Aceasta este revanșa lui Emil Boc pentru ce a pățit în cazul Peninsula, dar ce revanșă și-a luat... Festivalul Untold a avut cifre de audiență incredibile. Cluj Arena a fost plin, până la refuz, pentru prima dată. S-a scris despre Cluj în toate marile ziare ale lumii. 

 

Organizatorii și-au dat ușor cu stângul în dreptul pentru că ar fi putut vinde și mai multe bilete la Armin van Buuren, dar li se terminaseră brățările. Așa cu fost ”numai”  65.000 de oameni pe Cluj Arena, la fel ca la orice concert al lui Bon Jovi sau Robbie.

 

Revanșa lui Emil Boc i-a dat și curajul să își anunțe candidatura la un nou mandat pentru Primăria Cluj-Napoca. L-a scos pe Boc din ”stilul” lui. De obicei nega interesul pentru o eventuală candidatură până în ultimul moment, dar succesul Untold i-a dat aripi.

 

Horea Șoica

Comentarii Facebook