Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca demarează lucrările la Institutul de Inteligență Artificială - FOTO


Clujul a făcut un pas istoric pentru dezvoltarea cercetării, inovării și tehnologiei, prin semnarea, joi, 14 septembrie, a contractului pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială (IA).

Momentul a fost marcat de prezența Rectorului Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Prof. dr. ing. Vasile ȚOPA, și a lui ALBU István, Director Tehnic Kész Construcţii România SRL.

image1.jpg

Contractul, în valoare totală de 105,095,830 lei (cu TVA), a fost câștigat în urma unor proceduri riguroase de licitație publică (înscrise în Jurnalul Oficial al UE – JOUE), fiind atribuit Asocierii Kész Construcții România SRL (ca lider) - SDC Proiect SRL (asociat).

image3.jpg

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar și va acoperi o suprafață de 2.028 mp. Acest edificiu, cu o suprafață totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație. Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluțiilor de IA pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică și multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic și tehnologic al regiunii.

În momentul semnării contractului, Rectorul UTCN a subliniat cu satisfacție: ”Suntem extrem de entuziasmați de construirea Institutului de Inteligență Artificială în cadrul UTCN! Acesta reprezintă răspunsul nostru la provocările locale, naționale și internaționale în domeniul tehnologiilor inteligenței artificiale și ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții prin intermediul produselor inovatoare cu o valoare adăugată semnificativă. De asemenea, acest institut va facilita colaborarea între echipele de cercetare, studenți și cadrele didactice din cadrul Alianței Europene a Universităților Tehnice (European University of Technology EUt+), din care face parte și UTCN”.

La rândul său, reprezentantul Kész Construcţii România SRL, Albu István, a declarat: ”Suntem onorați și foarte bucuroși că a fost atribuită societății noastre această investiție foarte importantă pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și pentru orașul Cluj. Sperăm să răspundem cu bine la această provocare și la exigențele și așteptările beneficiarului”.

image2.jpg

Institutul va juca un rol crucial în crearea unor zone de excelență în piața muncii regionale pentru specialiștii în domeniul inteligenței artificiale și va contribui la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel internațional, consolidând astfel vizibilitatea și prestigiul universității și implicit al regiunii.

image5.jpg

Comentarii Facebook