Universitatea maghiară a cumpărat cunoscutul hotel Melody , fără ca statul român să miște un deget


Hotelul Melody a fost vândut Fundației Sapientia, care patronează Universitatea Sapienția, finanțată de statul ungar.

În hotel va funcționa Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, iar acolo vor fi organizate cursuri de dansuri populare. Nu se știe prețul de vânzare al imobilului, care este monument istoric, iar conform legii putea fi cumpărat în primul rând de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj sau Ministerul Culturii. Potrivit Legiii 422 din 2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării, scrie ziarulfaclia.ro.

Foștii proprietari au fost obligați să informeze și permită statului să cumpere proprietatea, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În fostul hotel puteau fi mutate instituții de cultură ale statului român, care acum își desfășoară activitatea în condiții improprii. 

În 2012, Știri de Cluj a scris că proprietarul a încercat să vândă Hotelul Melody. Prețul era atunci de 4,8 milioane de euro si ajungea la 6.000.000 de euro cu tot cu TVA, putin cam mare sustin expertii. Cladirea a fost evaluata si in 2008 la 3 milioane de euro.

Marius Trif, cel care a devenit proprietar al hoteluluio din 1990 (n.red. decedat între timp), a mai primit de-a lungul anilor oferte, dar nu a cedat tentatiei. In 2003, firma care detine City Plaza a vrut sa cumpere imobilul cu 1,8 milioane de euro, urmata de oferta de 2,5 milioane euro facuta de Ion Tiriac, in 2004. De asemenea, in 2005, OTP Bank a vrut sa cumpere cladirea cu 3 milioane de euro pentru a fi transforma in banca.

Cea mai mare oferta, 4 milioane de euro, a fost vehiculata in 2008, cand Ministerul Culturii a vrut sa cumpere hotelul Melody pentru a muta acolo Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

Hotelul a fost deschis in anii '50, fiind primul bar de noapte cu muzica jazz din perioada postbelica a Clujului. Initial, in locul acestui hotel au fost doua cladiri: sediul biroului fiscal al orasului - ulterior beraria "Fiskus" - si hotelul "Pannonia".

Cladirea in care functioneaza acum hotelul Melody a fost reconstruita in 1890 de Gabor Nagy, dupa planurile lui Antal Oriold si Benedek Endstrasser. Initial numele a fost Hotel Central, iar printre oaspeti s-au numarat compozitorii Brahms si Franz Liszt.

In perioada interbelica, in cladire a functionat Societatea Surorilor Sociale, la etajul al doilea a fost amenajata si o mica capela. Dupa nationalizare in cladire a fost deschis un camin studentesc si restaurantul "Pescarus".

Comentarii Facebook