Universitatea Babeș-Bolyai mărește TAXELE de școlarizare și tarifele de cazare. Studenții se revoltă


Universitatea Babeș-Bolyai va majora taxele de școlarizare la multe facultăți, precum și tarifele de cazare în căminele studențești, începând cu anul universitar 2023-2024. Potrivit OSUBB (Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai), studenții se revoltă. Aceste hotărâri au fost luate fără consultarea studenților în prealabil.

„Semnalăm tuturor membrilor aflați în structurile decizionale și de conducere ale Universității Babeș-Bolyai faptul că astfel de decizii, care au un efect însemnat asupra întregii comunități studențești, trebuie adoptate în urma consultării directe a studenților, asigurând un grad ridicat de transparență. 

Dorim să tragem un semnal de alarmă privind lipsa consultării și informării, în trecutul recent, a studenților universității și a organizațiilor studențești  care își asumă reprezentarea intereselor studenților, independent de cele ale universității, cu privire la decizia majorării taxelor, întrucât deciziile care impactează întreaga comunitate universitară trebuie să ia în considerare interesele tuturor membrilor acelei comunități”, transmit reprezentanții studenților. 

Conducerea OSUBB a oferit și câteva exemple concludente în ceea ce privește majorarea taxelor: 

„Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență precum „Artele Spectacolului – Actorie” și „Artele Spectacolului – Regie” au fost majorate cu până la 30% (de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei), iar în cazul Facultății de Drept, taxele de școlarizare la toate specializările nivel licență au fost majorate cu până la 38,9% (de la 3.600 lei până la 5.000 de lei). Mai mult de atât, excluzând facultățile anterior menționate, există alte 7 facultăți pentru care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei la cel puțin una dintre specializările la nivel licență. Totodată, acest lucru se aplică și pentru programele de masterat din cadrul a 8 facultăți.”

UBB mărește și tarifele de cazare

De asemenea, și tarifele de cazare au fost majorate. Noile tarife stipulate prevăd creșteri pentru toate căminele aflate în proprietatea UBB. Toate căminele se vor scumpi cu suma de 20 de lei, față de tarifele în curs. 

WhatsApp Image 2023-03-01 at 16.31.47.jpeg

WhatsApp Image 2023-03-01 at 16.31.52.jpeg

Impactul hotărârii

Studenții s-au arătat revoltați și pentru faptul că aceste majorări vor descuraja tinerii proveniți din familii defavorizate să urmeze studii superioare: „Importanța deciziei majorării taxelor derivă din faptul că aceasta reprezintă un impediment în asigurarea accesibilității tuturor studenților la învățământul superior de calitate, care se poate observa în mod evident în cazul studenților care provin din medii socio-economice sensibile. 

În ceea ce privește studenții în regim cu taxă, aceștia reprezintă aproximativ 40% din numărul total al studenților aflați în cadrul universității, conform datelor furnizate de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS). Astfel, dorim evidențierea faptului că aproximativ 16.000 de studenți din cadrul comunității academice UBB vor fi afectați în mod direct prin intermediul acestei hotărâri adoptate, fără ca aceștia să fie consultați în prealabil cu privire la propunerile de modificări”, au reliefat cei în cauză.

De asemenea, această hotărâre va crește rata abandonului învățământului superior, în special, în cazul studenților aflați în regim cu taxă, unde vorbim despre un plus de milioane de euro.

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai evidențiază volatilitatea privind abandonul universitar al studenților care studiază în regim cu taxă, întrucât se poate observa printr-un studiu privind rata abandonului în învățământul superior, publicat de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în anul 2022, că pentru programele de licență cu durată de 3 și de 4 ani, în cazul studenților în regim de finanțare cu taxă, rata abandonului este sesizabil mai crescută, fiind de 55,11%, față de cea din rândul studenților în regim bugetat, respectiv de 38,12%*. 

Prin urmare, dorim să accentuăm instabilitatea produsă de către decizia adoptată, în rândul comunității studențești, și faptul că putem afirma cu certitudine că majorarea taxelor de școlarizare va susține într-o anumită măsură creșterea ratei abandonului universitar”, spune conducerea OSUBB.

CITEȘTE ȘI:

UBB răspunde acuzațiilor aduse de organizațiile studențești: „UBB are adesea unele din cele mai mici taxe [...], chiar după creștere”




Comentarii Facebook