Un teolog le răspunde celor care susțin că UNTOLD „alterează cultura tineretului”: „Se anulează festivalul, stați liniștiți, vin alte ispite”


După ce un preot clujean a ales să facă publică experiența lui de la UNTOLD, spulberând „mitul ritualurilor satanice” care se presupune că ar avea loc acolo, mai mulți oameni ai bisericii au început să-și exprime părerea legate de cele expuse de preotul în cauză. 

Mulți au fost uimiți, chiar șocați de cele spuse de părintele clujean, dar unii au fost cât se poate de acord, printre care și un tânăr teolog care a decis să-și expună public părerea despre acest subiect

„Despre Untold și despre cât sunt unii de vulgari și imprudenți spiritual…”

Am fost la Untold! Și merg de vreo câțiva ani. Ba anul ăsta chiar am și muncit acolo. Deci tot ce voi spune aici este pe bază empirică.  În această perioadă, an de an, apar postări sau comentarii în social media impregnate de venin și provenite dintr-o pietate prost-înțeleasă sau ipocrită. Unele diplomatice, altele de-a dreptul scandaloase. Cinci dintre ele am decis să le împărtășesc, unele dintre ele în mod ironic, pentru că nu le-am putut lua în serios, iar altele într-un mod mai diplomat”, a declarat tânărul teolog.

 „La Untold se aduce slujbă lui Satan”

Posibil, eu am căutat an de an altarele special destinate acestor practici, strict pentru documentare… poate nu mi-au sărit în ochi, vina mea, mai caut… și, apropo, nu ți se permite accesul cu mâncare în interior ca să poți aduce și tu un vițel sau un miel de jertfă lui Satan pe lângă sufletul tău, ce trist, ce oameni…”, a început acesta. 

„Untoldul e o sursă de energii negative (de fapt, chiar comentariul acesta, aparținător unui preot ortodox, m-a intrigat)”

Sfinția voastră, vedeți că vă plesnesc venele de la aura de sfințenie cu care doar pozați în spațiul public. Știți care e problema dumneavoastră și a celor care vă gustă comentariile, Părinte? Că nu ați călcat niciodată la un astfel de festival să vedeți că toți oamenii de acolo, chiar dacă nu se cunosc între ei, sunt prieteni. Că nu ați călcat niciodată la un astfel de festival să vedeți că toți oamenii de acolo sunt uniți, zâmbesc și se distrează, ceea ce cred ca i-ar plăcea mai mult Mântuitorului decât smolirea feței și rigorismul puritan de fațadă al multora dintre acești creștini care judecă”, a spus tânărul.

Apoi, că nu ați călcat niciodată la un astfel de festival, dar vă place să mitizați Untoldul după bunul plac și după vorbe auzite de la alții care, la rândul lor, nu au călcat niciodată la un astfel de festival dar le place să eticheteze. Majoritatea celor auzite, vă spun eu și vă asigur, sunt false. Nu se întâmplă absolut nimic spurcat, decât doar ceea ce implică distracția și care, de altfel, reprezintă o nevoie umană și, implicit, și dumneavoastră o practicați, fiind om. Și încă ceva, ne plângem că nu vine tineretul la biserică. Avem funcții în organismele eparhiale special destinate acestei probleme. Dar să nu ne mirăm. Astfel de luări de poziție sunt una dintre cauzele acestei probleme. Evenimente marca ITO sunt doar îmbătat cu apă rece, părerea mea… dar asta nu reprezintă topicul de astăzi”, a mai declarat teologul.

„Cunosc mulți prieteni care și-ar dori să vină la biserică dar nu înțeleg ce se petrece acolo”

Ne plângem că nu vine tineretul la biserică. Dar multe dintre valorile pe care le-am văzut acolo și vi le-am spus mai sus nu le constat în spațiul bisericii. Cunosc mulți prieteni care și-ar dori să vină la biserică dar nu înțeleg ce se petrece acolo, se plictisesc, nu sunt animați de ceva anume. Plus că se mai lovesc și de fața și atitudinea vreunui ultraortodox și tacâmul e complet. Ei, la Untold, acestea nu există: nici plictis, nici fețe acre și înțeleg și ce se petrece acolo. Un preot ar trebui să fie acolo, rând în rând cu festivalierii pentru a-i convinge pe aceștia că Biserica nu-i nici ciumă, nici maimuță coborâtă din copaci. Elitismul acesta de tipul noi/voi, activitățile sterpe cu câțiva tineri doar pentru avansarea în grad și poze de Facebook nu mai prind…”, mai spune acesta. 

Citește și: „Am fost uluit de bucuria sinceră venită din ceruri”. Preotul care consideră că UNTOLD este o binecuvântare

 „Untoldul alterează cultura tineretului”

Problema la această remarcă e că nu înțelegem conceptul de cultură. Conform DEX, cultura reprezintă ‘Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori’. Deci, cultura nu-l implică doar pe Eminescu, Cioran, Beethoven, Mozart, Michelangelo, Grigorescu. Să zicem că aceasta este o cultură permanentă. Dar, pe lângă aceasta, mai este și cultura care diferă de la generație la generație și de la popor la popor. Muzica electronică, trap, rap, tehno, manele, toate sunt mărci ale unei culturi. Că nu le gustă toți… C’est la vie… Gusturile nu se discută”, ridică tânărul din umeri.

Aici voi lua apărarea și ortodocșilor, deoarece săptămâna viitoare vine pelerinajul de la Nicula. Cultul icoanelor, cultul moaștelor, e tot chestie de cultură și de gust. Deci îmi provoacă indignare și comentariile prietenilor care văd doar fanatism, prostie, înghesuială și spălare pe creier la astfel de evenimente. Nu, e la fel ca la Untold, oameni animați de gusturi comune. Unora le place să sară la ‘Left, Left, Left, Right, Right, Right’ și să strige ‘Eeeeeee, ooooooo’, altora le place să se închine, să-și facă o Sfântă Cruce și să cânte ‘Am venit Măicuță să te mai vedem’ (mie-mi place să le fac pe amândouă). Această separare în tabere și luptă între acestea prin comentarii răutăcioase și miștocare nu o consider de bun augur. Puțin respect între noi nu ar strica”, declară acesta râzând. 

„Untoldul se petrece în plin post”

Bun, merită discutat. O vom lua de la interesul general la interesul particular ca să vedem că Untoldul aparține celui dintâi, pe când postul aparține doar următorului în acest caz. Untold e un festival internațional. Mii de oameni și zeci, poate sute, de religii ale acestor oameni (plus un procent covârșitor de atei, antitei sau agnostici). Aceștia nu au acest post. Anulăm festivalul datorită faptului că ortodocșii și catolicii se află în post? Nu ține explicația că suntem o țară majoritar ortodoxă. Hai să nu ne mai mințim și să fim onești cu noi înșine, să facem abstracție de statistici: câți din țară ne asumăm ortodoxia? Cât de pline sunt bisericile duminică de duminică și nu doar de marile sărbători? Poate un 20-30% din acel procent mare declarat creștin-ortodox. Apoi, venind la ortodocși și catolici (chiar la cei asumați), ce relevanță mai are postul în viețile lor? Câți oameni mai postesc? Anulăm festivalul pentru minimul minimorum de oameni care postesc?”, a mai adăugat teologul. 

„Se anulează festivalul, stați liniștiți, dragi creștini, vin alte ispite”

Aaa, se anulează festivalul, stați liniștiți, dragi creștini, vin alte ispite. Și să știți că un semn al unei vieți creștine impecabile și, implicit, care conduce spre mântuire, este și rezistența de a trăi între valurile de ispite fără a judeca, viețuirea intra muros cu tot ce implică aceasta: trafic și înjurături inerente, agitație și forfotă și mii de atitudini grobiene, festivaluri, târguri, cluburi ș.a.m.d. Sfinții și-au păstrat echilibru în astfel de contexte, noi de ce n-am putea?”, întreabă tânărul.

„După Untold se va ieși la slujbe de exorcizare și binecuvântare a spațiului unde s-a desfășurat evenimentul”

Nu are rost să mă obosesc să comentez astfel de reacții. Doar câteva cuvinte-cheie: idioțenie, fanatism, exces de zel, ipocrizie, lipsă totală de empatie. Cam atât. Să învățăm să conviețuim. De milioane de ani încercăm asta și încă procesul are nevoie de îmbunătățiri…”, a încheiat acesta, dezamăgit de replicile celor din jur. 


Comentarii Facebook