Un tânăr din Cluj a ajuns în topuri mondiale pentru fotografia de nuntă! Vezi ce fotografii l-au propulsat în ierarhia mondială - FOTO


În inima Transilvaniei se ascund multe povești nespuse, povești minunate ale unor oameni care au înfruntat o multitudine de obstacole pentru a-și duce pasiunea dincolo de limitele Clujului. Ba chiar uneori, acestă pasiune ajunge și dincolo de limitele continentului european. Ionuț Poptelecan este un asemenea om. Fotograful clujean s-a lăsat sedus de arta fotografiei acum nouă ani. Astăzi, la vârsta de doar 26 de ani, Ionuț a ajuns pe locul 45, în top „Cei mai buni fotografi de nuntă a anului 2021” la nivel mondial, potrivit Fearless Awards. 

De la o întâmplare fericită la un drum lung și plin de obstacole în lumea fotografiei

Ionuț își amintește cu multă nostalgie de primii săi pași în lumea fotografiei. Au trecut nouă ani de atunci, însă experiența unei întâmplări minunate i s-a întipărit profund în minte.

Am intrat pe acest drum la 17 ani, într-un noroc aș putea spune. Am fost selectat la un concurs de fotografie din România, organizat de Patrimoniul UNESCO, care avea ca scop integrarea unor obiective turistice din România în lista Patrimoniului UNESCO. La acel concurs au participat circa 40 de fotografi și amatori. Într-un final, am reușit să înving, neavând nici măcar o experiență sau un alt contact cu fotografia. În urma concursului am reușit să obțin și niște bănuți, pe care i-am justificat în acest domeniu. Trebuie să recunosc că odată cu obținerea premiului, am avut și obligația de a justifica acele resurse. Mi-am cumpărat echipamente foto, a fost primul meu contact cu lumea fotografiei, dar nu și ultimul. La acel moment nici nu știam ce ar trebui să urmăresc”, ne povestește Ionuț.

ionut-poptelecan-gallery-5858.jpeg

Lumea fotografiei oferă posibilități artistice infinite, însă Ionuț a decis să rămână la fotografia de nuntă

Debutul său în domeniul fotografic nu a avut nicio tangență cu personajele. În centrul fotografiilor realizate de artistul clujean se aflau obiectivele turistice din România, dar câțiva ani mai târziu situația s-a schimbat radical. Acum Ionuț este în topul celor mai buni fotografi de nuntă din întreaga lume. Am fost curioși să aflăm ce s-a întâmplat, cum l-a sedus domeniul fotografiilor de nuntă.

Sincer, mă regăsesc foarte mult în ideea de a lucra cu două persoane. Cândva am colaborat și cu reviste de fashion din Europa, însă nu m-a atras ideea de a fotografia un singur personaj. Îmi place mult conexiunea, armonia pe care o văd între un bărbat și o femeie. Este extraordinară posibilitatea de a face din două personaje total diferite, o singură poveste”, explică Ionuț.

septembrie 2021.jpeg

„Fotografia este mai mult despre ceea ce simți nu despre ceea ce trebuie să știi” 

Ionuț este dovada vie a faptului că lumea digitală le-a adus tinerilor multe beneficii, nu doar platforme suplimentare pentru a pierde timpul. Posibilitățile digitale le oferă  tinerilor oportunități inedite. Datorită acestor resurse, unii tineri pot învăța lucruri noi despre domeniile lor de interes.

Trebuie să recunosc că primii pașii în fotografie au fost bineînțeles „pe Google”. Ulterior, aprofundând și având o dorință continuă de dezvoltare, am ales să mă educ singur și să merg pe acest drum așa cum cred eu. O sursă de inspirație pentru mine a fost munca diferitor fotografi din Europa. Ulterior, am decis să-i contactez pe unii fotografi personal. Astfel, am obținut oportunitatea de a face cu ei cursuri de unu la unu. Tot ce am învățat, am învățat de la ei, nu am considerat necesar să urmez vreo școală sau să fac un curs specializat. Fotografia este mai mult despre ceea ce simți nu despre ceea ce trebuie să știi”, relatează fotograful.

Septembrie 2021: O fotografie dragă mie, realizată în Santorini. Am fost chemat pentru o nuntă foarte drăguță, însă din lipsă de timp nu am putut realiza și o ședință foto între celebrele case, așa că am fost nevoit să caut un cuplu pe străzile din Oia, pentru a realiza această celebră fotografie.

case.jpeg

Fotografia nu este doar despre talent, investițiile sunt la fel de importante

Fiind la începuturi, nu aveam nicio legătură cu fotografii care mi-au fost „profesori” în ultimii anii. La început am identificat fotografii de la care voiam să învăț meserie. În urma discuțiilor telefonice precizam detaliile: cât trebuie să stau la ei, cât ar trebui să achit pentru cursuri sau unde ar trebui să merg. Nu ar fi exagerat să spun, că în decursul celor nouă ani, am investit peste 15.000 de euro în practica mea cu cei mai buni fotografi. Sunt investiții costisitoare, însă mi-am dorit nespus de mult să mă educ în direcția fotografiei, de la oamenii care își fac meseria la nivel de artă”, povestește Ionuț. 

Fotograful ne-a explicat că primii ani investiți în acest domeniu, nu sunt despre bani. Înainte de obținerea unui portofoliu „solid”, mulți fotografi lucrează ani de zile pe gratis.

Sincer, primele evenimente la care fotografiam, dacă îmi aduc bine aminte, eram plătit în funcție de cum își doreau oamenii. La majoritatea evenimentelor făceam munca gratis pentru că eu îmi doream foarte mult să-mi fac un portofoliu. Aveam nevoie de un portofoliu bun cu care aș fi putut ieși în față, astfel reușind să-mi atrag clienții. Am fost conștient de la bun început că nu voi reuși să mă afirm dacă nu am clienții pe care mi-i doresc. Pe atunci încercam să fac totul gratuit pentru a putea ajunge la rezultatul mult dorit. Această etapă din viața mea a durat aproximativ doi ani. În această perioadă eu doar am învățat, tot efortul colosal depus a fost pentru un mic portofoliu”.

Octombrie 2020: O fotografie care este și va rămâne un simbol pentru fotografia de nuntă. Credința, iubirea și strângerea puternică de mână a celor doi, au făcut posibil ca această fotografie să transmită mereu o emoție, la fiecare apariție în online.

mâini.jpeg


După muncă vine și remunerarea!? Cât câștigă un fotograf renumit

În prezent, datorită numărului mare de solicitări, dar și de deplasări și a unui portofoliu solid, poți să câștigi niște sume frumoase chiar și în România. La noi în țară,  pentru o ședință foto de nuntă se câștigă de la 1500 până la 4000 sau chiar 5000 de euro. În străinătate, costurile pot ajunge și la 7000 de euro. Este puțin mai complicat procesul cu nunțile din străinătate și atunci depinde de tine, cât de mult îți dorești să câștigi financiar sau profesional”, subliniază tânărul fotograf.

Iulie 2020:  A fost unul din cele mai celebre portrete de nuntă realizate în lume, conform Fearless și ISPWP Photographers. Este o fotografie pe care am realizat-o în urma a 124 de încercări și pentru mine rămâne un portret de suflet, realizat în România pe un deal și va rămâne un simbol a faptului că se poate realiza artă indiferent de locul unde te afli.

ionut.jpeg

„În centrul fotografiei mele se află iubirea”

Ionuț explorează lumea fotografiei prin intermediul cuplurilor, de aceea mai glumește uneori că anume iubirea este „personajul” principal al fotografiei sale.

În centrul fotografiei mele se află iubirea și eu mereu aleg cuplurile cu care lucrez. Aleg oamenii care îmi transmit o stare anume. Privesc fotografia mai întâi de toate ca pe o poveste și mai apoi ca pe un business. Adesea colaborez cu cuplurile prezente în viața mea. Caut cel mai mult să creez o conexiune, o relație de prietenie, în care oamenii să se simtă foarte confortabil. Acest lucru este vital pentru că astfel subiecții fotografiei transmit exact ceea ce simt. Mă feresc foarte mult de ideea de a face ceva doar pentru business”, recunoaște fotograful.

nuntă.jpeg

Sfaturi pentru începători: „Ca în orice alt domeniu, doar cu răbdare și pași mici poți face ceva măreț”

Pentru mulți oameni, fotografia este o frântură din pasiunile lor zilnice. Mulți încearcă acest hobby, însă nu ajung să-l transforme într-o activitate din care își câștigă existența. L-am întrebat pe Ionuț, ce sfaturi are pentru fotografii începători.

Pentru cei care vor să descopere arta fotografiei, pot spune un singur lucru. Drumul fotografiei este un drum singuratic, dar nu ești niciodată cu adevărat singur. Este vorba despre foarte multă muncă. Mulți cred că munca de fotograf este un lucru banal, apeși pe un buton și atât. Drumul fotografiei este un drum anevoios. Ai nevoie atât de pasiune, cât și de foarte multă muncă și ambiție. Poți să te rătăcești super ușor sau poți să-ți pierzi de foarte multe ori cumpătul, pentru că nu ajungi la un rezultat pe care ți-l dorești cu desăvârșire. Ca în orice alt domeniu, doar cu răbdare și pași mici poți face ceva măreț”.

perfect.jpeg

„Drumul fotografiei este un drum singuratic”

Înconjurați de mii de oameni cu care colaborează, totuși, fotografii par a fi mai singuratici decât pare la prima vedere. Cel puțin, așa crede și Ionuț, drumul fotografiei este și un drum singuratic.

Văzând viața mea, uitându-mă puțin în spate, au fost foarte multe momente în viață când foarte mulți au încercat să mă descurajeze. Mulți au încercat să tragă de mine în stânga sau în dreapta. Argumentul multor oameni a fost același: fotografia este o pasiune sau doar ceva de moment, nu poate fi ceva de viitor sau ceva care să-ți ofere o siguranță. Atunci, am preferat să iau deciziile doar eu cu mine însumi, chiar dacă au fost proaste sau bune. E un drum singuratic, dar niciodată singur pentru că ai nevoie de sfaturi și de oameni care totuși pot să îți fie alături, să te ghideze pe un drum bun. Este foarte important să apelezi la oameni, care îți pot împărtăși din experiența lor”.

el.jpeg

Ai ajuns pe locul 45 în top „Cei mai buni fotografi de nuntă a anului 2021” la nivel mondial, Fearless Awards. Ce urmează?

În primul rând, acest premiu este pentru mine o confirmare că munca mea este apreciată. Mi-am dorit mereu această confirmare, dar nu pentru a mă mândri. Voiam doar să știu că fac bine ce fac, că sunt pe drumul cel bun. Mi-am dorit să fiu în acest top pentru că știu cât de multe sacrificii și cât de multe ore de muncă am dedicat și dedic fotografiei. Nu știam și nu mă așteptam vreodată să ajung la o vârstă atât de fragedă în el, în comparație cu ceilalți fotografi din lume. Deși am ajuns pe locul 45, nu mă mulțumesc cu asta și vreau să continui să cresc, nu mă interesează doar locul, ci și progresul”, a încheiat Ionuț Poptelecan.

minunat.jpeg

Comentarii Facebook