Un olandez care a "tepuit" 500 de angajati Boeing, retinut la Cluj si extradat in SUA! A facut greva foamei in arestul IPJ


Olandezul a fost cautat de procurorii americani dupa ce a accesat fara drept conturile mai multor angajati ai companiei Boeing, aducandu-le acestora prejudicii financiare importante.

Potrivit unor surse judiciare, olandezul a fost retinut pe un aeroport din Romania. "Este un tanar care a studiat la perfectiune informatica si a reusit sa sparga serverele companiei Boeing si sa intre in conturile de salarii la 500 de angajati. Voia sa vina la prietena lui dar a fost retinut chiar de pe aeroport", spune un ofiter de la BCCOA Cluj.

Schrooten a fost incarcerat in celebrul arest al IPJ Cluj, unde a intrat in greva foamei si a incerat sa se sinucida, in semn de protest din cauza conditiilor de detentie inumane. Tanarul olandez si-a taiat venele de la maini fiind transportat de urgenta la spital. Tentativa de sinucidere a fost inregistrata in documentele oficiale ale arestului Cluj in data de 14 aprilie 2012.

 

Tanarul, student la informatica, a reprosat in permanenta autoritatilor judiciare romane si americane faptul ca, desi a colaborat cu acestea nu i s-a retinut, in niciun moment buna credinta. "La un moment, dat Schrooten a fost scos din arest si dus la sediul Brigazii de Combatere a Crimei organizate Cluj, de unde a intrat in contact cu alti hackeri. Intreaga actiune s-a derulat cu acordul autoritatilor judiciare, dar cu toate acestea, procurorii americani nu au aratat niciun fel de bunavointa", a mai precizat sursa citata.

In SUA, Schrooten este cercetat pentru conspiratie, folosire de dispozitive de accesare frauduluoasa a unor conturi bancare si furt de identitate cu consecinte deosebite de grave.

La un moment dat, din cauza faptului ca autoritatile americane au tergiversat trimiterea actelor de urmarire penale, Curtea de Apel Cluj a dispus eliberarea olandezului si obligarea acestuia de a nu parasi tara.

In cursul lunii mai, Schrooten a fost din nou arestat, iar marti, 15 mai, Curtea de Apel a dispus ca acesta sa fie extradat in SUA, unde va fi judecat de un tribunal federal.

 

Foto: Adevarul.ro

Comentarii Facebook