Duminica 28 Aprilie

Un moldovean care a locuit la București, mutat în Cluj, este scârbit de comportamentul clujenilor: „Mentalitate de oraș mic/Unde ați trăit?”


Un moldovean care a locuit mulți ani în Capitală, iar recent s-a mutat la Cluj spune că a fost surprins de comportamentul clujenilor. Bărbatul precizează că în București nimeni nu dă „doi bani” pe locul din care vii, în timp ce la Cluj-Napoca oamenii au o altă „mentalitate”.

Acesta a relatat mai multe situații absurde în care a fost implicat el sau partenera sa pentru că ar fi din Moldova. 

„Cum sunt clujenii? Am trăit în Bucuresti mulți ani dar sunt din zona istorică Moldova. Acum sunt de ceva vreme în Cluj și am auzit și pățit niște chestii. Soției mele i s-a spus miseleste în spatele tastaturii să se întoarcă în Moldova ca și cum persoana aia a facut-o ta-su cu ma-sa în centru și are cheile orașului.

Pe mine m-a întrebat o infirmieră de unde sunt și spun de unde și plusez cu: "îmi plac oamenii de aici, sunt mai serviabili în servicii, si în general mai prietenoși". La care doamna imi spune "aveti grija!! Mai aveam eu o cunoștinta....ce stia o moldoveanca....si prietenii i-au zis ce dacă e moldoveanca? Muncește fata!". Pe bune? Zici că e un handicap aproape, care e faza? Eu vă întreb pe ăștia cu mentalitatea asta, de unde va luati informațiile, unde ați trăit, ați ieșit din partea asta de lume? Voi citiți?

Acum sa zic și eu ca sa vedeți cum sună, la ce mă refer : "lasă fata în pace, ce dacă e din Cluj? Măcar muncește!"

Eu sunt în același timp scârbit, uimit și amuzat. Nu știu dacă înțelegeți.

Ca fapt divers pentru cei ce se gandesc la sloganul "Clujul capitala", sa stiti ca la Bucuresti nimeni nu da 2 bani de unde esti, iar mentalitatea de aici, a unora probabil, este de oras mic.

Nu știu ce sa zic, mai încerc apele, îmi mențin numărul de la mașina și nu schimb pe Cluj, în speranta ca îmi spune cineva ceva. Poate pun și o harta mare a Moldovei istorice pe luneta. Mi se rupe de categoria aia de oameni, dar sunt uimit că există. Chestia e că nu se va întampla nimic. Categoria asta se ascunde”, a relatat bărbatul pe o platformă de socializare.

Clujenii nu au întârziat să vină cu comentarii, menționând că această mentalitate nu-i reprezintă și poate ar fi cazul bărbatul să schimbe mediul.

„Eu zic să schimbi mediul. Clar nu te învârti pe unde trebuie. Glume nesărate mai poți întâlni indiferent dacă ești moldovean/oltean/ardelean/ungur/chinez, dar răutăți pe seama regiunii nu prea am văzut decât rar și sunt aici de 40 de ani. Ba în ultimii ani mi se pare că a devenit prea politically correct Clujul, de toată lumea se ofensează din orice poate fi interpretat ca nefiind acceptabil social.

Am lucrat în fabrică, am făcut și muncă de teren iar de vreo 15 ani fac muncă de birou. Se simte diferența între oameni din diverse medii în funcție de educația lor, dar mi-e foarte greu să cred că atitudinea pe care o descrii e des întâlnită. By the way, sunt căsătorit cu o bucovineanca. Nu s-a plâns niciodată de atitudini de genul ăsta, chiar dacă e din capătul țării. Și ca orice clujean adevărat, am mulți prieteni unguri. De la ei am mai auzit de unele situații neplăcute, dar și alea rare”, a comentat un clujean.

„Clujenii sunt oameni faini atâta timp cât îi respecți. Ca mai sunt cazuri izolate de rasism, sunt oriunde. Am locuit înainte în București cam 4 ani și crede-mă ca și acolo sunt rasiști, mai ales au boală pe “provincie”! E ceva în sângele românilor ( vezi caz Galați vs Brăila - o prostie dar aia e). Clujenii get pe get au boală în general pe ăștia din Alba și Sălaj, uneori se cred buricul pământului dar le trece repede :)) nu se deosebesc față de alte zone ale țării, poate doar ca aici bunul simț încă mai există”, a precizat un moldovean mutat în Cluj.

„Sunt clujean și recunosc că sunt mulți idioți pe aici prin oraș. Personal, nu am treabă, am prieteni foarte buni din toată zona Moldovei, și fac parte din acel grup mic de clujeni care realizează că acest oraș rămânea un sat mai mare fără "viniturile" care realmente au salvat și au construit orașul ăsta. Construit mă refer că l-au adus de la stadiul "funar", la ceea ce e acum. Că e scump? Da, enorm, dar asta se întâmplă cu un oraș atunci când devine centru regional. Nu aveam IT, nu aveam zone industriale, nu aveam logistică, nu aveam dezvoltare și nu aveam diversitate de business-uri și de oportunități fără "vinituri". Așa că stai liniștit cu numerele de înmatriculare, înjurături îți iei și dacă ești clujean și dacă ești moldovean”, a comentat un alt bărbat. 

Comentarii Facebook