Un militar din Cluj a aflat de la televizor că ar fi comis o crimă. Televiziunea, obligată să-i plătească bărbatului daune morale de Tribunalul Cluj


Un militar din Câmpia Turzii a obținut daune de la o televiziune care l-a indicat greșit ca fiind un criminal. El și soția au de primit 10.000 euro de la Antena Group, care a preluat o știre ilustrată greșit din presa italiană, despre o crimă comisă în Italia într-o familie de români.

În procesul de la Tribunalul Cluj, bărbatul, militar în cadrul unității militare din Câmpia Turzii, a arătat că în seara zilei de 24 septembrie 2022, care era o zi de sâmbătă, a observat faptul că are mai multe apeluri nepreluate de la mai mulţi colegi şi a primit chiar şi mesaje vocale şi scrise în care era întrebat ce s-a întâmplat cu el, unde se află în acel moment şi alte asemenea întrebări care, la acel moment nu aveau nicio logică, scrie Adevărul.

Contactându-și colegii, aceștia i-au spus că în cadrul unității militare se vorbește că militarul și-a ucis soția și că această informaţie ar fi fost publicată de către postul de televiziune Antena 1 în cadrul jurnalului de ştiri.

O știre difuzată de Antena 1, despre „sfârşitul cumplit al unei românce din Italia”, îl indica pe militarul român ca autor al crimei.

Antena 1 s-a apărat în proces arătând că jurnaliștii Antena 1 au preluat știrea din presa italiană, jurnaliștii italieni fiind deci sursa erorii.

Asocierea imaginii reclamanţilor cu autorul si cu victima omorului nu a fost una intenţionată și nici măcar rezultatul unei neglijențe grave. Imaginea a fost preluată de la o sursă credibilă, respectiv de la jurnaliştii locali care au analizat faptele la faţa locului. Prin urmare, asocierea imaginii reclamanţilor cu alte persoane a fost în mod evident rodul unei erori, care s-a produs în ciuda diligențelor profesionale de a obţine și difuza o informaţie corectă”, s-a apărat postul de televiziune, potrivit sursei citate.

Tribunalul Cluj a admis, însă, în parte cererea reclamanților obligând Antena Group să le achite celor doi soți 6.000 de euro (pentru el), respectiv 4.000 de euro (pentru ea).

Libertatea de exprimare exercitată cu bună-credinţă presupune ca autorul afirmaţiilor să cunoască veridicitatea acestora, fiind obligat să depună suficiente eforturi pentru a verifica acest caracter al lor, ceea ce nu se verifică în speţa de faţă, în condiţiile în care pârâta s-a limitat la a prelua o ştire difuzată iniţial de o televiziune italiană, asociind însă imaginea reclamanţilor cu conţinutul acesteia”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Comentarii Facebook