Un medicament pentru forme ușoare de COVID-19 ar putea fi produs la Cluj


Un medicament antiviral folosit pentru tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19, numit Favipiravir (FluGuard), ar putea fi produs la Cluj-Napoca, de către Terapia Cluj, începând de anul viitor. 

Cel mai mare producător autohton de medicamente analizează posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj-Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament al unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară. Un anunț în acest sens a fost făcut de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, potrivit HotNews.ro.

Până atunci, însă, 70.000 de tablete de Favipiravir (FluGuard) vor ajunge în România în următoarele 6 luni. Primele 220.000 de tablete din acest medicament, dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, au intrat chiar astăzi în depozitele Unifarm, anunță Terapia Sun Pharma Cluj. 

Cele 770.000 de tablete care vor intra în țară în următoarele 6 luni reprezintă necesarul pentru tratarea a aproximativ 10.000 de pacienți cu forme ușoare și moderate de COVID-19, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii.

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Comentarii Facebook