Un inginer clujean a inventat masca COVID-19 a viitorului, care detectează bolnavii din jur - FOTO


Ciprian Burzo este inginerul clujean care a câștigat competiţia organizată de prestigioasa universitate Massachusetts Institute of Technology (MIT), pentru găsirea prototipului de mască de protecţie de înaltă tehnologie. 

Ciprian Burzo, absolvent al secţiei de Design Industrial şi Inginerie de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a creat o mască echipată cu un senzor care detectează particulele de Covid-19 din apropierea celui care poartă masca, relatează The Calvert Journal, citat de Adevărul.ro.

Masca are un aspect futurist și va costa 30 de dolari. 

Conectarea măştii cu smartphone-ul nostru este o opţiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. ”Ar trebui să ştim cine este infectat în zona noastră şi să fim informaţi pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opţiunile care vor apărea cu siguranţă în masca viitorului”, a explicat Burzo. 

În partea frontală a măștii a fost integrat un biosenzor care va analiza particulele din aer și ”împreună cu placa de bază şi adaptorul bluetooth vor trimite utilizatorului informaţii pe un dispozitiv mobil. De asemenea, senzorul de temperatură din partea laterală a măştrii va trimite în timp real temperatura utilizatorului”, spune inginerul clujean.

Burzo_Ciprian_face_mask_MIT_brief_slideshow_2.jpg

Toţi utilizatorii măştii vor fi anunţaţi pe telefonul mobil cu privire la posibile contaminări, iar o hartă integrată în aplicaţie va afişa utilizatorii în timp real pe o rază de 300 de metri. Nanoparticulele pot fi îndepărtate cu uşurinţă printr-o spălare simplă. Costul pe unitate (mască) va fi de aproximativ 30 de dolari.

Comentarii Facebook