Un elev din trei face meditaţii la cel puţin o materie. Unii profesori pot încasa mai bine de 10.000 de lei pe lună din această activitate


1 din 3 elevi din România ia meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, cei mai mulți - 80% - se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime iau meditații la limba română sau la limbi străine.  Înainte de examene, meditațiile sunt şi mai scumpe, o oră de „verificare" poate să coste şi 250 de lei. 

Majoritatea copiilor fac meditații la o singură materie, iar 1 din 3 se pregătește suplimentar la două materii, conform unui studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România în 2021. Majoritatea părinților sunt de acord că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu, iar această activitate ar trebui fiscalizată.

Chiar dacă ANAF vrea să îi oblige pe profesori să îşi cumpere case de marcat şi să impoziteze veniturile din meditaţii, iar ministrul Educației nu mai vrea elevi care să facă pregătire cu dascălul de la clasă, fenomenul e în floare. Educaţia e gratuită, constituţional, dar părinţii ajung să cheltuie pe meditaţii şi două mii de lei pe lună pentru un copil. Aproape cât taxele la o școală privată. Bani plătiţi, la negru, profesorilor meditatori. O oră de meditaţii poate să coste şi 250 de lei. Ministrul Educației spune că meditațiile există peste tot în lume. Iar problemele apar acolo unde profesorul nu predă la clasă, ci acasă. Sau le pune note mai mari elevilor cu care face pregătire, scrie observatornews.ro.

ANAF a publicat şi un ghid pentru profesorii care fac meditaţii. Cu toţii trebuie să se înscrie la Registrul Comerţului. În plus, trebuie să aibă o casă de marcat şi să plătească impozit pentru toate veniturile încasate. Un calcul simplu arată că un profesor de matematică poate încasa mai bine de 10 mii de lei pe lună, doar din meditații. Sunt suficiente două şedinţe pe zi, de luni până vineri, potrivit sursei citate. 

Părinții recurg la meditații adesea pentru că copilul nu înțelege informațiile primite la școală

Studiul realizat de IRES arată că sistemul orelor particulare/meditațiilor este accesat în mai mare măsură de către părinții din mediul urban, cu studii medii și superioare, care au unul-doi copii în familie, venituri peste medie și care sunt nemulțumiți de sistemul public de educație. Unul din trei copii este cuprins în acest sistem al meditațiilor, cu o frecvență mai ridicată în clasele terminale, a VIII-a și a XII-a. Motivul principal pentru care părinții își meditează copii este că aceștia nu înțeleg informațiile primite la școală.

Costul mediu al unei ședințe de pregătire particulară este între 50-100 de lei, iar o familie plătește lunar, aproximativ 300 de lei pentru un copil în scopul meditării. Familiile cu educație ridicată, care au resurse financiare și sunt nemulțumite de sistemul public de educație apelează la meditații pentru a-și sprijini copiii în dobândirea competențelor necesare, scrie hotnews.ro.

Comentarii Facebook