Un copil a găsit o comoară dacică în adăpostul unei de vulpi

 

Un puști de 11 ani descoperit în vizuina unei vulpi 140 de kosoni de aur. 

 

Descoperirea a fost făcută în satul Ocolișu Mic, la poalele Munților Orăștie. Flavius se juca împreună cu prietenii lui, Paul şi Andrei. Cei trei au urmărit o vulpe spre vizuina ei, iar acolo au găsit comoara. ”Prietenul meu Paul a dat de bolovan, iar când l-am tras la o parte am găsit o sticlă din plastic cu bani de aur în ea! Ne-am bucurat, apoi i-am împărţit. Eu m-am gândit din prima că poate îmi ajung să îmi cumpăr o bicicletă, să merg cu ea la şcoală... Sau poate un ATV... Mie mi-au revenit 43 de bănuţi, un alt prieten a luat tot 43 şi cel care i-a găsit - 53. Unul nu ne-a ieşit la număr când am făcut împărţeala, aşa că l-am aruncat, iar pe altul l-am pierdut când am fugit către casă... Era, aşa, cam pe înserate...”, a povestit Flavius.

 

Autorităţile cred că cei 140 de bănuţi găsiţi de cei trei copii au fost furați de jefuitorii de comori din arealul cetăţii dacice Sarmizegetusa. 

 

Flavius ar putea primi o recompensă cuprinsă între 30 şi 45% din valoarea bunurilor predate.

 

Comoara descoperită de cei trei copii va fi expertizată de specialişti de la Muzeul de Istorie din Bucureşti. 

 

Kosonii sunt monede din aur sau din argint emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Un koson, a cărui valoare e, de fapt, intestimabilă, e evaluat la 2.000 € pe piaţa neagră, scrie liberatea.ro.

Comentarii Facebook