Un clujean a tras poliția de urechi pentru că lipsesc indicatoarele rutiere de la intersecția Universității cu Piața Unirii - FOTO


Un șofer clujean, intrigat de faptul că au dispărut indicatoarele rutiere de la intersecția străzii Universității cu strada Napoca și Piața Unirii. 

Începând din luna martie 2023 am observat că la intersecția străzii Universității cu Piața Unirii și cu strada Napoca nu mai există indicatorul de obligatoriu la dreapta, astfel încât este permis virajul la stânga pe str. Napoca, aceasta din urmă fiind cu sens unic, virajul la stânga fiind contrar sensului de mers. Strada Napoca este stradă cu sens unic având direcția către Piața Unirii, deci din moment ce este permis virajul la stânga, vehiculele vor circula contrar sensului normal de mers.

Diverse cunoștințe mi-au relatat că au observat vehicule circulând pe contra sens, pe interzis, pe strada Napoca, aceste vehicule virând la stânga de pe strada Universității.

Azi când formulez prezenta cerere, situația este aceeași, nu există indicator de obligare la dreapta și nici săgeți-marcaj pe asfalt în capătul străzii Universității la intersecție cu Piața Unirii și cu strada Napoca. Așadar, de aproximativ două luni există o stare de pericol în intersecția respectivă.

Până la începerea lucrărilor a existat pe partea dreaptă a străzii Universității un indicator de obligare la dreapta.

Consider că la capătul străzii Universității ar fi trebuit să existe un indicator de obligare la dreapta precum și marcaje săgeată de obligare la dreapta.

HG 1391/2006 art. 2 pct. 2 viabilitatea drumului - starea tehnică corespunzătoare a părții carosabile, constând în practicabilitatea permanentă a acesteia potrivit reglementărilor specifice sectorului de drum, lipsa obstacolelor și existența amenajărilor rutiere și a mijloacelor de semnalizare, care să asigure fluența și siguranța circulației;

Strada Universității, respectiv intersecția acesteia cu strada Napoca și Piața Unirii nu respectă normele impuse de HG 1391/2006 art. 2 pct. 2.

Conform OUG 195/2002, instituția dumneavoastră trebuie să aplice sancțiuni administratorului drumului și executantului lucrărilor. Totodată, OUG 195/2002 în cuprinsul art. 105 prevede doar sancțiuni, neexistând alte opțiuni precum avertismentul.

Consider că polițiștii locali cu atribuții pe legislația rutieră aveau obligația ca în aceste aproximativ două luni să dispună măsuri cu privire la semnalizarea rutieră din zona respectivă. Prin urmare vinovăția aparține atât executantului lucrării cât și administratorului drumului pentru nesemnalizarea corespunzătoare a zonei respective.

Mai sus am inserat o captură efectuată în data de 2 martie 2023. La un moment dat, în partea dreaptă a existat un indicator de obligare la dreapta, indicator care nu se poate observa din cauza plasei de protecție, ulterior acest indicator fiind demontat.

Mai jos am inserat o captură efectuată în data de 1 aprilie 2023. Se poate observa că deși plasa de protecție lipsește, nu mai există indicatorul de obligatoriu la dreapta”, a explicat clujeanul, în cererea adresată Poliției Rutiere.

Capture2.JPG

Capture1.JPG

Capture.JPG

Acesta a întrebat dacă s-au aplicat amenzi administratorului drumului și executantului lucrării pentru că la intersecția menționată nu se respectă Legea 195/2002.

Lucrătorii Serviciului Rutier nu au aplicat sancțiuni contravenționale în ultimele două luni administratorului drumului și/sau executantului lucrărilor cu privire la semnalizarea rutieră a străzii Universității intersecție cu Piața Unirii / strada Napoca”, precizează Poliția Rutieră Cluj.

La întrebarea dacă ”s-au dispus și alte măsuri ca de exemplu plângere către parchetul competent teritorial și material privind neglijență în serviciu împotriva persoanelor care aveau în fișa postului atribuții privind siguranța rutieră din zona respectivă (exemplu: șef de șantier, responsabil SSM, polițiști locali, etc.)”, Poliția a replicat că ”s-a solicitat executantului lucrării efectuate pe strada Universității, montarea unui indicator rutier ”Obligatoriu la dreapta” la intersecția străzii Universității cu Piața Unirii / strada Napoca, precum și administratorului drumului, montarea unui indicator rutier ”Accesul interzis” la intrarea pe strada Napoca, dinspre strada Universității”.

Cu toate acestea, nici până astăzi nimeni nu le-a montat.

Comentarii Facebook