Un clujean a repornit inima soției și a salvat-o de la moarte. Primul ajutor salveaza vieți - VIDEO


Un clujean trecut de 60 de ani a reușit să își salveze soția de la moartea sigură, după un stop cardio-respirator. 

Mergem la domnul Flore, un domn care este departe de a fi un om simplu. Și-a salvat soția de la moarte. Și-a dat seama că inima i s-a oprit și i-a făcut masaj cardiac”, a explicat înainte de interviu dr. Paul Oargă. 

Eram în panică atunci. Nu știam ce fac. Nu m-am pierdut. Eu sunt mai milos de obicei, dar atunci am avut o putere uriașă. Mi-am spus că neapărat trebuie să o salvez. Era pe pat… ea nu mai știe nimic”, a spus dl Flore. 

În ziua aia am fost plecată la piață și seara am simțit că nu e bine. Eram la tratament, pentru că am mai avut probleme. Îmi amintesc că m-am pus în pat că mă simțeam obosită”, a spus soția acestuia.

I-am dat nitroglicerină și s-a pus pe pat. Când am venit de la bucătărie și-a dat capul pe o parte. Eu i-am spus fiicei mele să sune la 112 și am luat-o în brațe și am întins-o jos pe covor. Era moartă. Nu mai făcea niciun semn. 

Am pus mâinile pe piept și am apăsat puternic. Am depășit 60 pe minut. Am făcut repede și foarte tare. Mi-a fost frică să nu îi rup ceva. 

După un minut a început să scoată un geamăt. A venit între timp echipajul și o apăsam în continuare pe piept. A venit echipajul de la SMURD și eu tot făceam masaj, iar medicii mi-au spus să nu mai fac. I-au pus echipamente, i-au dat șocuri”, a spus salvatorul.

Medicul care a luat interviul a explicat cât de importante sunt manevrele de resuscitare.

Cu fiecare minut care trece în caz de stop cardio-respirator șansele de salvare scad cu 10 - 12%. Dacă martorii fac masaj, de 3 până la 4 ori crește șansa de reușită. Ceea ce ați făcut dvs i-a salvat viața soției”, a explicat medicul Paul Oargă. 

Dl Flore a spus că în acele momente dramatice și-a adus aminte de lecțiile de prim ajutor de la școală.

Mi-am adus aminte de lecțiile pe care le-am primit în școală să ne salvăm colegii sau alte persoane. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată să fiu nevoit să le aplic”, a mai spus Domnul Flore.Medicul Paul Oargă spune că oamenii trebuie să aibă cunoștințe de prim ajutor, vitale în societatea de azi. 

Ați avut noroc că a venit rapid ambulanța, era pe aici prin zonă, dar în Europa timpul mediu de răspuns la caz este de 8 minute. Opt minute în care trebuie să faci ceva, nu să te uiți la victimă”, a mai spus medicul. 

Comentarii Facebook