UMF Cluj, singura universitate de medicină și farmacie din România, inclusă într-un top al celor mai valoroase instituții de învățământ din lume


Un nou top publicat săptămâna aceasta include o singură universitate de medicină și farmacie din România, cea din Cluj, la două categorii de excelență. Clasamentul „QS World University Rankings by Subject 2023” clasează Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca pe locurile 301-350 în domeniul medicină la nivel mondial, față de 351-400 în anul anterior, și pe locurile 251-300 în domeniul farmacie și farmacologie.

Universitățile din acest clasament au fost clasificate după cinci criterii: reputația academică, reputația ca angajator, numărul de citări ale lucrărilor științifice, indicele Hirsch și rețeaua internațională de instituții cu care colaborează. Cele mai mari scoruri au fost obținute de universitatea clujeană la categoriile număr de citări (88,8 din 100) și indicele Hirsch (67,2), iar cele mai scăzute la reputația academică (48.6) și numărul de instituții partenere la nivel internațional (50,2).

Performanța este dată în primul rând de punctajele ridicate pentru activitatea de cercetare (numărul de citări și indicele Hirsch), alături de creșterea punctajelor pentru celelalte criterii: reputația academică și reputația ca angajator ale universității, precum și creșterea și diversificarea numărului de instituții partenere la nivel internațional”, a transmis UMF Cluj.

QS World University Rankings by Subject, cel mai consultat clasament universitar din lume, acoperă cinci domenii generale, fiecare cu mai multe discipline: Arte și Științe Umaniste, Inginerie și Tehnologie, Științele Vieții și Medicină, Științele Naturii, respectiv Științe Sociale și Management. Evaluarea universităților se realizează pe criterii precum reputația academică, reputația de angajator, citări, rețeaua internațională de cercetare (pe domenii largi de activitate) și H-index. UMF “Iuliu Hațieganu” a obținut punctaje ridicate pe criteriul citări și respectiv H-index.

Clasamentele QS World University by Subject sunt realizate anual pentru a ajuta viitorii studenți să identifice universitățile de top dintr-un anumit domeniu, notează 360medical.ro. 

Comentarii Facebook