Trei tineri din Cluj, exploatați până la epuizare. Cine „va plăti” pentru drama copiilor din centre de plasament


Trei tineri din Cluj au fost exploatați până la epuizare. Timp de șapte ani, nimeni nu s-a întrebat ce căutau băieții la muncă în curtea unei familii dintr-o comună din Mureș. Tinerii au fost exploatați ani în șir, în locuința unui bărbat, care îi ținea sechestrați și înfometați. 

Toţi proveneau din centre de plasament, dar nimeni nu pare să se fi interesat de soarta lor din 2014 până astăzi. Chiar şi vecinii bărbatului i-au observat la muncă, însă nu şi-au pus întrebări. Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT i-au eliberat pe 28 ianuarie. Reporterii News Hour with CNN cu greu i-au smuls câteva cuvinte soţiei exploatatorului de minori, care nu vrea nici să stea de vorbă cu presa, nici să apară la televizor, notează Antena 3.

Nu sunt adevărate chestiile alea. Băieţii ăia au declarat cum au vrut ei. Ce i-au stricat alţii capul”, declară soția bărbatului care i-a sechestrat pe cei trei tineri. 

Poliția a găsit în casa acuzatului, în timpul percheziției, săbii și cuțite. Potrivit primelor date, bărbatul a început să racoleze tinerii acum șapte ani, toți provin de la case de copii, iar unul a fost atunci minor.

7 ani de sclavie modernă, nici localnicii și nici autoritățile nu au intervenit

Reprezentanții Protecției Copilului Mureș au declarat  că cei trei sunt majori în acest moment, așa că nu au motive să se sesizeze. În plus, în anul 2014, tinerii ar fi venit din județul Cluj. 

Este vorba despre trei persoane majore, care nu provin din județul Mureș, ci din județul Cluj, și de aceea nu am fost sesizați noi, pentru că nu erau minori", a declarat Doru Constantin, purtător de cuvânt DGASPC Mureș. 

Primarul comunei în care au fost găsiți băieții nu înțelege cum aceștia ar fi fost exploatați, dacă bărbatul acuzat nu este fermier.

Noi nu avem la cunoştinţă să fi avut minori acolo. Vecinii, ce să se sesizeze. Din câte ştiu, el avea un băiat adus, ca să îi dea adăpost, care avea mutaţia făcută, cu acordul lui, cred că de un an de zile. Nu ştiu la ce munci l-a putut pune, ce gospodărie are? Nu e fermier, nu are teren, nu are animale. Nu pot să-mi dau seama, la ce munci putea să îl pună", a declarat Emil Mocan, primar Cheţani, județul Mureş, pentru Antena 3. 

Poliția precizează că suspectul le interzicea tinerilor să comunice cu alte persoane sau să plece din gospodărie. 

Din cercetări a reieşit că începând cu 2014 un bărbat ar fi recrutat 3 tineri, toţi de condiţie socială modestă, pe care i-ar fi exploatat prin muncă şi constrâns prin violenţă, lipsire de libertate, ţinere în stare de sclavie şi îngrădirea libertăţii de voinţă, să lucreze în gospodărie, exercitând asupra lor un control total", a precizat Aurica Sabău, purtător de cuvânt IPJ Mureș.


Foto: Imagine cu caracter ilustrativ

Comentarii Facebook