Vineri 30 Septembrie

Tot mai mulți tineri aplică pentru joburi din afara României, dar rămân să muncească în țară. Salariile sunt și de 4 ori mai mari


Tinerii nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc, dar care nici nu ar dori să plece din ţară, au la dispoziţie o variantă perfectă: joburile străinilor au devenit accesibile prin munca remote! Adică rămân în România, dar lucrează de la distanţă pentru o firmă din afară. Soluţia a prins în rândul românilor dornici de un salariu mult mai mare. Potrivit unei platforme de recrutare, în mai puţin de trei săptămâni, zeci de mii de tineri au aplicat pentru joburi din afara României.

Foarte mulţi tineri nu mai sunt dispuşi să facă niciun compromis. Preferă să stea acasă şi să lucreze pentru străini, mai ales că primesc un salariu motivant. 

Salariile sunt mult mai bune în afară decât la noi. Am fost la interviuri în ţară şi le-am refuzat din cauza pachetului salarial jenant, inclusiv în corporaţii sau companii cu sediu în mai multe ţări, care la noi oferă 2.500 de lei, iar în afară sar de 1.000 - 2.000 de euro pentru entry level”, declară o tânără angajată la o firmă străină. 

În România, nici măcar IT-iştii nu sunt la fel de bine plătiţi ca afară. În țară primesc un salariu mediu de o 1.300 de euro, în timp ce în Occident ar câştiga minimum 3.000 de euro

Domeniile către care se îndreptă românii sunt transporturi, retail, turism, prestări servicii. Pe zona de muncă de birou, domeniile cele mai populare pentru afară sunt cele din IT, marketing, dar de multe ori specialiştii aleg joburi la comapnii din străinătate, dar pentru care să lucreze din România”, explică Raluca Dumitra, director de marketing, potrivit Observator. Cei care aplică pentru acest tip de joburi sunt tineri între 25 şi 30 de ani. 

Segmentul entry level este şi cel în care se angajează cei mai mulţi, tocmai pentru că atât România, cât şi întreaga Europa se confruntă cu un eficit fantasctic de talente, motv pentru care cele mai multe companii îşi iau acestă misiune de a face training cu ei, de a îi creşte de la zero”, a mai declarat Dumitra. 

Bineînţeles, nu toţi românii vor joburi remote în străinătate. Unii pleacă definitiv, iar asta este o altă problemă. Majoritatea românilor pleacă la muncă în Germania. Ceilalţi aleg Olanda, Franța, Belgia, Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca.


Comentarii Facebook