Tigrul platanului este peste tot în Cluj. Cercetător: Trebuie să ne obişnuim, un an sau doi


Tigrul platanului sau ploșnița dantelată este o insectă care a cunoscut o înmulțire fără precedent, în zona Clujului. Canicula din ultima perioadă a favorizat acest lucru.

Clujenii se plâng de prezența lor, dar nu se poate face nimic, pentru că substanţele folosite de autorităţi nu le pot combate.

Tigrul platanului este originar din America de Nord, iar la noi în ţară a apărut prin 2010. Este activ doar în timpul zilei, la temperaturi de peste 30 de grade.

Tigrul Platanului nu are dușman natural

Adrian Ruicănescu, Cercetător: ″Există două specii ambele se găsesc în Cluj începând cu acest an. Cumva ne-am așteptat să apară căldura şi faptul că se adaptează. După această explozie vor începe să se regleze, trebuie să ne obişnuim, un an sau doi″⁣.

Insecta face parte din familia ploşniţelor şi i se mai spune tigrul platanului pentru că se hrăneşte cu seva din frunzele acestor copaci. În ultimii ani s-a adaptat, spun specialiştii, iar în această perioadă călduroasă copacii sunt plini de larve.

Insectele care îi terorizează pe clujeni sunt imune la substanțele chimice. Cercetător din Cluj: Nu se poate face nimic

Tigrul Platanului este favorizat de caniculă

Crișan Alexandru, Biolog: ″Schimbările climatice, mai ales legate de temperatură. Temperatura ridicată care permite mai multe generaţii pe an. Şi sigur de la o generaţie la alta ele se tot înmulţesc, au hrana destulă şi atunci se înmulţesc exploziv”.

Andreea Boca, medic dermatolog: ”Nu transmit boli, nu ne mușcă cu scopul de a se hrăni cu pielea noastră, ele muscă crezând că pielea noastră este platanul singurul disconfort este inflamația din zona respective, dacă se inflamează puţin, putem folosi o compresă rece. Dacă inflamaţia este una puternică putem folosi cortizonice şi antihistaminice”, conform știrileprotv.ro.

Comentarii Facebook