Țigările ar putea dispărea de pe piață în următorii ani. Motivul este cu adevărat surprinzător


Cei care nu vor să se lase de fumat ar putea fi nevoiți să o facă. Țigările ar putea dispărea de pe piață în următorii 30 de ani, iar motivul este cu adevărat surprinzător. Chiar dacă pare greu de crezut, datele nu pot fi contestate.

Țigările ar putea dispărea de pe piață în următorii 30 de ani

Adio, țigări clasice. Un raport semnat de Adam Spielman, analist la Citigroup și dat recent publicității demonstrează cum, în următoarele trei decenii, țigările ar putea dispărea de pe piață în Statele Unite ale Americii, în cea mai mare parte din America Latină, în Australia și chiar și în unele țări din Europa. Potrivit acestuia, dacă trendul actual se menține, până în 2050, în zonele menționate, aproape toată populația fumătoare fie va renunța complet la obicei fie va face trecerea la variantele alternative. Previziunea vine ca o lovitură grea pentru giganții tutunului, unul dintre cele mai profitabile sectoare de afaceri. Raportul lui Spielman avertizează că, dacă marii jucători nu se vor adapta din timp, investind serios în alternativele la țigările clasice, ar putea risca să fie scoși complet din joc, potrivit Bloomberg.

Da, țigările ar putea dispărea de pe piață în următorii 30 de ani, iar primii pași au fost deja făcuți. Potrivit datelor publicate de analistul de la Citigroup, în ultimele două decenii, numărul adolescenților care au început să fumeze a scăzut cu aproape 75 de procente. Chiar mai surprinzător este faptul că, pentru întâia oară de la apariție, se poate observa un declin clar și continuu în ceea ce privește fumatul în rândul bărbaților, volumul de țigări produse scăzând în mod constant în ultimii zece ani.

Țigările ar putea dispărea de pe piață în următorii 30 de ani

Marile companii de tutun au început deja să își revizuiască planurile de investiții și dezvoltare. Philip Morris International Inc. se concentrează deja de ceva vreme pe impunerea pe piața dispozitivelor de fumat, iar aproape un sfert din veniturile sale au ajuns să vină de aici. Gigantul a anunțat că previziunile experților săi vorbesc despre faptul că țigările ar putea dispărea de pe piață mult mai devreme, chiar în următorii zece ani. Însă acest lucru nu se va întâmpla în toată lumea. Raportul lui Spielman arată că în țări precum China, Franța și Rusia, fumătorii nu vor renunța la obicei nici după 2050.

„O alternativă mult mai bună decât continuarea fumatului”

Rezultatele unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) în 2019, privind starea de sănătate a populației, a scos la lumină faptul că 18,7% din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste fumează zilnic.

Puţin peste un sfert din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste fuma în anul 2019 (40,8% din populaţia de sex masculin şi 13,7% din populaţia de sex feminin). Dintre persoanele care fumau, 18,7% făceau acest lucru zilnic (30,4% din populaţia de sex masculin şi 7,7% din populaţia de sex feminin). Faţă de anul 2014, ponderea fumătorilor a crescut cu 1,5 puncte procentuale, iar cea a fumătorilor zilnici a scăzut cu 0,9 puncte procentuale. O persoană care fuma zilnic consuma, în anul 2019, în medie, 13,7 ţigări pe zi, persoanele de sex masculin fumând, în medie, 14,2 ţigări pe zi, iar persoanele de sex feminin, în medie, 11,5 ţigări pe zi. În anul 2019, 1,7% din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste utiliza ţigări electronice sau dispozitive electronice similare (2,2% dintre bărbaţi şi 1,3% dintre femei). Cea mai mare pondere a utilizatorilor de ţigări electronice se întâlneşte în rândul persoanelor de 25-34 ani (3,3%)”, a anunțat INS.

Cu toate că nu este o soluție complet lipsită de riscuri, sistemul care încălzește tutunul poate fi o alternativă mult mai bună decât continuarea fumatului, a explicat Andrea Costantini, Head of Regional Scientific Engagement Latin America & Canada la Philip Morris. Reprezentanţii companiei spun că nicotina, deşi produce dependenţă, nu este cauza principală a afecţiunilor asociate fumatului.

Toate dovezile disponibile în prezent indică fără echivoc că trecerea la sistemul heat not burn (care încălzeşte tutunul), deşi nu este lipsită de riscuri, reprezintă o alternativă mult mai bună decât continuarea fumatului, pentru acei adulţi fumători care ar continua altfel să fumeze”, a explicat Andrea Costantini, Head of Regional Scientific Engagement Latin America & Canada la Philip Morris.


Comentarii Facebook