TIFF 2013 a început fără fastul din anii trecuți. Chirilov: E o ediție de criză. Crâșmele sunt mai pline la Cluj în timpul TIFF -ului - VIDEO

 

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a început fără ca vedetele să se înghesuie pe covorul roșu. Actorii au fost puțini, politicienii ce au mai salvat situația.

 

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a recunoscut că este o situație de criză, dar a spus că speră ca oamenii să vină la film. El a spus că sunt și unii care ales ”crâșmele”, care ”parcă sunt mai pline la Cluj în timpul TIFF -ului”.

 

E o ediție de criză. E prentru prima oară când TIFF -ul resimte acut criza financiară. Există tăieri consistente de la bugetul de stat și cel privat. Nu ne împiedicăm de un ciot. Mergem mai departe. Vedetele acestui an de la TIFF sunt filmele. Într-un fel cred că aceeași explicație se aplică în acest an și în campania vizuală. Dacă până acum campania noastră vizuală era cu luminițe cu parodii, pe ideea că trebuie să ne amuzăm să dăm oamenilor o glumă. Nu, anul acesta am zis că suntem festival de cinema și trebuie să oferim oamenilor film. Să dăm ocazia unui cineast din România să regizeze această campanie. Nu mai avem nevoie de cârje umoristice ca să vindem un festival. 

 

În fiecare an a fost filmul în față. Fiecare alege ce să pună în față. Ce film să pună în față. Unii aleg să pună crâșmele în față. Pentru că parcă și crâșmele sunt mai pline la Cluj în timpul TIFF -ului. 

 

O vedetă e și un cârlig pentru public. Eu sunt mai idealist de felul meu. Eu văd filme. Jobul meu este să văd filme. Un festival se face din filme, nu din vedete. Filmele se fac din vedete, dar un festival se face din filme. Voiam să sper și vreau să cred că TIFF -ul va ajunge acolo. Încercăm anul acesta să vedem dacă faptul că nu a venit Catherine Deneuve la film o să însemne mai puțini spectatori în sală. Sincer nu cred”, a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

 

Pe covorul roșu au pășit numai actorii Luminița Gheorghiu, Dorel Vișan și Dan Chiorean. Nu au lipsit politicienii: primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

 

În schimb, clujenii, iubitorii de cinema, au umplut Piața Unirii, semn că iubesc festivalul. De asemenea, au venit cinefili din toată țara, la cel mai important festival de film din România.

Comentarii Facebook