Testeaza-te gratuit daca ai Hepatita C! Atentie: Hepatita C este o boala care nu doare, dar ucide!

7000 de români si-au făcut până acum testul gratuit de hepatită C, de la lansarea celei mai vaste campanii de testare gratuită pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C.


Datele de contact complete ale laboratoarelor implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Demarată la sfârsitul lunii ianuarie de către Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), împreună cu Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” si cu sustinerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România si Roche România, campania de testare pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C se desfăsoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”

50.000 de teste gratuite de depistare a infectiei cu virusul hepatitei C sunt puse la dispozitia celor interesați prin intermediul laboratorului Institutului National de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti și a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica si partenere din toată tara.

"Este foarte important ca oamenii să conștientizeze faptul că hepatita C este o boală gravă, care, netratată, poate duce la ciroza și cancer hepatic. Așa cum au menționat specialiștii, dacă pentru hepatita virală B există vaccin și incidența bolii a scăzut progresiv în ultimii ani, pentru hepatita virală C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii", a declarat Marinela Debu, președinta APAH, asociație membră a APCR, care reprezintă pacienții cu hepatite virale.


Hepatita virală C - o boală gravă, dar silențioasă

Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatitei C determină o inflamație acută a ficatului, hepatita, care este, “silențioasă” din punct de vedere al simptomelor și semnelor. Hepatita C este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potenţialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Cu măsurile corecte de prevenție, această transmitere poate fi evitată. Virusul hepatitei C este un virus care supraviețuiește în sângele uscat, uneori chiar până la 3 luni, mai mult decât alte virusuri, de exemplu HIV.

Modalități de transmitere
• Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)
• Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri (în ultimii ani)
• Transmiterea prin hemodializă
• Transmiterea prin tatuaje, piercing
• Transmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuțe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe/unghiere – acestea pot avea pe suprafața lor urme microscopice de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)

Cel mai important lucru de reţinut referitor la simptomele hepatitei cu virus C este că marea majoritate a oamenilor care se infectează cu virusul C nu au niciun fel de simptome. De obicei, momentul infectării trece neobservat, el putând fi confundat cu o gripă uşoară.

Singura modalitate de a depista o infecție cu virusul hepatitei C ar fi ca persoana respectivă să meargă să se testeze pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.

Comentarii Facebook