Joi 19 Mai

Terapia Cluj aruncă BOMBA! Putea produce de mult antiviralul Favipiravir, pentru COVID, dar România nu vrea. Spitalele nu au antivirale


Terapia Cluj susține că așteaptă de șase luni avizul pentru a putea produce Favipiravir, un antiviral folosit în cazurile de COVID, dar Autoritatea Națională a Medicamentului (ANM) nu face nimic. 

Terapia ar putea fabrica 100.000 de cutii pe lună, dar fără acest aviz nu poate face nimic. 

Dragoș Damian, CEO -ul Terapia, susține că nu se vrea să se facă nimic. 

Noi am făcut inițial cerere în martie-aprilie și am revenit în iulie. Nu am primit răspuns la solicitarea noastră. Noi putem să aducem într-o lună 60.000 de cutii de favipiravir din import și să îl producem în țară în 6 luni. Este nevoie de așa mult timp pentru că e nevoie de teste-pilot etc. Dar până atunci poate apărea alt medicament, mai bun, cum e cel de la Merck”, a declarat Dragoș Damian, pentru Libertatea

Președintele Agenției Medicamentului din România, Robert Ancuceanu, a spus că nu știe nimic de cererile Terapia.

Colegii mei spun că nu au primit. E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat. Dar eu sunt doar de două luni și abia aștept să revin la viața mea personală după câte lături s-au revărsat. Eu am venit în agenție din 12 iulie ca vicepreședinte și sunt președinte din 24 august”, a afirmat Ancuceanu pentru Libertatea. 

Ancuceanu a mai afirmat că produsul Terapia nu este originalul și că originalul se numește Avigan. ”Vrem să vedem dacă copia, medicamentul generic, se comportă suficient de asemănător cu produsul original”, a mai declarat Robert Ancuceanu. 

Damian a replicat că s-ar putea elibera o autorizație de nevoi speciale și că atunci nu ar mai fi nevoie de studiul de bioechivalență. 

Pericolul acum este că în România s-a dezvoltat o piață neagră de medicamente antivirale. Terapia Cluj va face o donație de Favipiravir spitalelor, pentru a avea stocuri în valul patru.

Comentarii Facebook