Taximetriștii de la Aeroportul Cluj mint când refuză să vă ducă în afara localității. Poliția Cluj: Nu riscă nicio amendă


Unii taximetriști de la Aeroportul Cluj au ajuns să refuze curse în afara localității, spre Dezmir spre exemplu, pe motiv că Poliția Rutieră îi amendează dacă îi prinde să sunt în afara localității unde sunt ei autorizați. De fapt, aceasta este o scuză, pentru a refuza cursele scurte, ei preferând drumuri lungi. 

Știri de Cluj a întrebat Poliția Română despre acest caz, iar concluzia este că taximetriștii nu sunt amendați, dar trebuie să respecte legea, iar la revenire în Cluj-Napoca să nu aibă client luat ulterior debarcării și taxării celui transportat la început.

Cadrul legal general în vigoare privind desfășurarea activității de taxi este reglementat de Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și regim de închiriere.

În conformitate cu prevederile art. 17 din actul normativ menționat mai sus ”Transportul în regim de taxi se poate executa numai la solicitarea clientului și pe orice traseu deschis circulației publice”.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 18  lit. b) ale aceluiași act normativ, în raport cu localitatea de autorizare, transportatorul poate executa transportul în regim de taxi „ocazional, între localitatea de autorizare și alte localități sau puncte de interes, numai la cererea expresă a clientului, cu acordul taximetristului, având obligația revenirii în localitatea de autorizare după efectuarea cursei”.

Pentru a efectua o cursă în afara localității de autorizare este necesar acordul taximetristului, conform art. 18 lit. b) din Legea 38/2003.

Dacă taximetristul preia o cursă din municipiul Cluj-Napoca, cu destinația în afara localității, acesta nu riscă o sancțiune contravențională, însă este obligatorie revenirea în localitatea de autorizare după executarea cursei, conform art. 18 lit b) din Legea 38/2003.

Astfel, nu este interzis ca un taximetrist să preia un client pentru a-l transporta în altă localitate, decât cea în care este autorizat, însă trebuie să respecte condițiile de executare a transporturilor în regim de taxi”, a precizat agentul principal de poliţie,             Iulian TIMȘA, din cadrul IPJ Cluj.

Știri de Cluj a prezentat AICI pe larg un caz concret cu un taximetrist care a refuzat o cursă.

Comentarii Facebook