Tatăl viceprimarului Clujului, Anna Horvath, a fost ÎNCHIS în închisorile comuniste VIDEO


Mai mulţi tineri au fost închişi în timpul Revoluţiei Maghiare de la Cluj, din 1959, de către regimul comunist de atunci. Printre foştii deţinuţi politici se află şi tatăl viceprimarului Anna Horvath, Nagy Benedek.

"Am fost tineri studenţi. Am crezut că se poate repara ceva în ţara asta, social, politic, iar pentru nişte speranţe care s-au dovedit deşarte, am fost pedepsiţi", a răspuns Nagy Benedek, întrebat fiind, care a fost motivul pentru care a fost închis.

Benedek a stat închis 5 ani prin puşcăriile comuniste. A făcut detenţie politică la Gherla şi apoi a fost mutat şi condamnat la muncă silnică în Insula Mare a Brăilei şi colonia Periprava.

"Am făcut detenţie politică. A fost o a doua şcoală, a doua facultate pentru mine, alături de toată crema intelectulităţii din această ţară. Mulţi nu au scăpat cu viaţă" a adăugat fostul deţinut politic.

După eliberarea din puşcarie, a fost pus sub observaţie şi urmărit de către autorităţile comuniste. "A urmat o puşcărie mai mare, mai largă, până în '89, când am fost tot timpul turnaţi, observaţi şi impiedicaţi să păşim normal în viaţă", a încheiat Benedek.

Nagy Benedek, a fost, marți, 23 octombrie, prezent, alături de alţi foşti deţinuţi politici, la comemorarea Revoluţiei Maghiare. Ceremonia a avut loc în Parcul Central din Cluj-Napoca, în prezenţa consulului Ungariei la Cluj, Magdo Janos, a viceprimarului Anna Horvath şi a altor reprezentanţi maghiari.

 

Articol de Ovidiu Bursan







Comentarii Facebook