Tanarul care-si castiga existenta de pe o zi pe alta din desene, asaltat de Politia Locala Cluj! FOTO

 

Mircea Varga este un tanar de 25 de ani nevoit sa isi castige existenta din portretele pe care le realizeaza trecatorilor si turistilor care ajung prin Piata Muzeului, Eroilor sau Piata Matei Corvin.  "Ma simt ca un caine fara adapost", marturiseste el.

Tanarul este nevoit sa stea pe drumuri, dupa ce la nastere a fost abandonat de parintii lui la un leagan de copii din Satu Mare, dupa care a fost transferat la Casa de Copii si in cele din urma a ajuns la varsta de 8 ani la Centrul de plasament "Hurezu Mare".

De loc este din Satu Mare, insa "acolo numai ca acasa nu ma simt. Acolo stau bunicii mei, impreuna cu mama mea, insa nu tin legatura deloc cu ei. Nu ma simt in largul meu acolo, stiu ca nu sunt bine primit si nu pot sa stau acolo ca sa fiu o povara. De tatal meu nu stiu nimic. Nu stiu cum arata si nici nu il cheama", marturiseste Mircea.

 

Desenatorul orfan, asaltat de Politia Locala din Cluj, si-a gasit un loc de munca si o locuinta dupa reportajul publicat de Stiri de Cluj

 

Tanarul este in Cluj-Napoca de 6 luni si a venit aici pentru ca, spune el "aici credeam ca pot sa-mi gasesc ceva de munca, insa nu a fost asa. De 6 luni nu am gasit nimic. Atunci, o fata pe nume Oana Moisil m-a incurajat sa fac acest pas. A intrat in vorba cu mine si m-a incurajat sa desenez. Primul desen pe care l-am facut a fost un portret cu mama ei, dupa care am facut unul si cu ea. Am lucrat in conditii foarte proaste, in scara unui bloc, cu o lumina slaba, insa asta nu mai conteaza. Sa vezi zambetul oamenilor pe buze este un lucru deosebit", a mai spus tanarul.

Mircea a lucrat in constructii timp de 1 an, in Satu Mare, insa dupa aceea si-a pierdut locul de munca. A incercat sa mearga in Italia, insa viata i-a dat o alta lovitura: i-au fost furate actele si a fost nevoit sa vina acasa. Dupa aceasta, tanarul a incercat sa plece in Spania, tot in constructii, insa nici acolo nu si-a gasit nimic de lucru si a revenit in Romania.
 

Acum, isi castiga existenta de pe o zi pe alta: "Stau in Matei Corvin, pe Eroilor si in Piata Muzeului. Stau aici pana fac bani ca sa am ce sa mananc de pe o zi pe alta. Nu am aici nici casa unde sa dorm. Cand vine seara merg la Zorki Cafe. Acolo am niste prieteni care ma lasa sa stau pana se inchide localul, iar dupa aceea stau pe drumuri pana a doua zi", mai spune Mircea.

Desi nu cerseste, Politia Locala i-a dat nenumarate averismente si chiar amenzi in valoare de 200 respectiv 500 de lei.

"Nu cersesc, nu fur si cu toate astea politia ma atentioneaza de fiecare data cand ma vede. Mi-a dat deja cateva amenzi. Eu vreau doar sa am ce sa mananc de pe o zi pe alta, si fac asta cu cel mai mare respect fata de oameni. Ei vad ca nu stau cu mana intinsa, si cu toate astea din cauza politiei nu pot sa-mi castig existenta", spune tanarul.

Mircea mai are un frate, insa nu tine legatura nici cu el.

Pretul desenelor "este in functie de cat isi permite omul sa dea".

 

Anca Baciu

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook