STUDIU - Munca de acasă a adus îmbunătăţiri spaţiului dedicat biroului în România


Fenomenul lucratului de acasă a caracterizat o bună parte a ultimilor doi ani, cu circa 30% dintre angajații români desfășurându-și activitatea în afara biroului în acest interval, în contextul pandemiei și al crizei sanitare. În România, 50% dintre companiile din sectorul business au preferat modelul full remote, în timp ce 45% dintre acestea au optat pentru un program hibrid. 

Fie că vorbim despre un model de lucru hibrid sau în totalitate de acasă, această nouă realitate a determinat o creștere bruscă a cererii pentru amenajarea spațiilor dedicate biroului la domiciliu în ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de Velux.

Timpul liber, economisirea de bani sau flexibilitatea sunt câteva motive pentru care angajații preferă munca de acasă

Conform studiului, 40% dintre cei care lucrează de acasă cel puţin o zi pe săptămână au efectuat deja modificări pentru îmbunătăţirea spaţiului dedicat biroului de acasă. De asemenea, unul dintre cei mai importanţi factori pentru un spaţiu dedicat muncii este prezenţa luminii naturale, imediat după echipamentele IT sau de birou.

Potrivit studiului global, 56% dintre respondenţi sunt de părere că unul dintre principalele avantaje îl reprezintă timpul câştigat pe care îl alocau înainte deplasării între domiciliu şi birou, 47% consideră că economisesc bani de mâncare, îmbrăcăminte şi transport, în timp ce acelaşi procent de 47% susţin că munca de acasă le oferă mai multă flexibilitate în programul zilnic. Referitor la beneficiile personale, 75% dintre participanţii la studiu se simt mai liberi atunci când lucrează de acasă, 70% au răspuns că au mai mult timp liber şi tot 70% cred că telemunca le îmbunătăţeşte per total calitatea vieţii.

Lumina, temperatura și calitatea aerului, foarte importante pentru crearea unui mediu plăcut în „biroul de acasă”

Potrivit realizatorilor studiului, 59% dintre cei care lucrează de acasă consideră că lumina naturală este extrem de importantă pentru ei, urmată de temperatura camerei (58%) și de aerul curat (56%). Cu toate acestea, doar 49% sunt cu adevărat mulțumiți de lumina naturală de care dispun în spațiul de lucru de acasă, notează Mediafax.


Comentarii Facebook