Studiile pe sobolani au aratat ca sterilitatea aerului din Salina Turda este similara unei sali de operatie


Studiile de microclimat efectuate la Salina Turda au aratat ca in mina Rudolf sterilitatea aerului este similara unei sali de operatie. In luna august, timp de 20 de zile, au fost facute teste pe sobolani de laborator, care au fost tinuti in salina.

Datele publicate sunt preliminare si testele urmeaza sa fie extinse si asupra subiectilor umani. Astfel, specialisti ai Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti vor selecta 30 de voluntari, care vor face o cura gratuita de tratament.

"Ei vor face gratuit o cura de tratament la salina. Trebuie sa ne miscam repede pentru sincronizarea studiilor si autorizarea bazei de tratament. Cercetatorul stiintific Gheorghe Simionca de la Institutul National de Recuperare Medicina Fizica si Balneoclimatologie va veni la Turda pentur acest lucru" spune Ovidiu Mera. 

Cei 30 de voluntari vor fi alesi pe baza recomandarilor facute de medicii de familie, urmand ca rezultatele sa fie analizate de catre specialisti.

Salina Turda a fost modernizata intr-un proiect Phare in valoare de 6 milioane de euro. Salina are o adancime de 112 metri, dispune acum de o baza de tratament, amfiteatru pentru concerte, teren de minigolf, pista de bowling, loc de joaca pentru copii si debarcader. Asa ca cei care vor, pot sa incerce si o plimbare cu barca.

Dupa finalizarea studiunui de microclimat, conducerea Salinei spera sa continue investitiile sa construiasca un hotel pentru a putea gazdui pacientii care vor veni la Turda la tratament.

Comentarii Facebook