Studenții din Cluj ar putea avea gratuitate în Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”


Deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus zilele trecute la Camera Deputaților o propunere legislativă de modificare a Legii Educației Naționale astfel încât toți studenții să aibă acces gratuit la Bibliotecile Central Universitare (BCU).

Concret, parlamentarul susține, în proiectul său de lege, eliminarea taxelor pe care studenții sunt obligați să le plătească în schimbul obținerii documentelor și materialelor de studiu.

Contactat de Ziare.com, Havarneanu a explicat că se bazează pe susținerea celor de la URS PLUS pentru a trece proiectul de lege prin Parlament și că speră că celelalte partide, fie ele și în opoziție, „nu vor putea vota împotriva educației, nu vor ridica obstacole în calea tinerilor care tind să se perfecționeze".

Înainte de a da curs inițiativei legislative, m-am consultat cu multe asociații, cu ONG-uri, cu membrii Comisiei de Educație și am avut alături permanent Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Sunt susținut în acest demers de colegii din USR PLUS care au semnat pentru proiectul meu. Suntem parte din Coaliția de guvernare și vom mișca lucrurile în direcția bună. Eu cred ca celelalte partide, fie ele și în opoziție, nu vor putea vota împotriva educației, nu vor ridica obstacole în calea tinerilor care tind să se perfecționeze. Ar fi un gest necugetat prin care ar spune NU lecturii, studiului, performanței.

Când am gândit acest proiect am analizat legile în vigoare, lacunele lor, felul greșit în care lăsa loc de interpretări. Pe toate le-am menționat în expunerea de motive. Am făcut referire la drepturile pe care le au studenții și modalitatea prin care putem îmbunătăți legea, pentru a elimina discriminarea", spune deputatul USR PLUS.

„93,5% dintre romani nu cumpara nici macar o carte pe an"

Chestionat ce impact financiar va avea proiectul de lege gandit pentru tineri, Filip Havarneanu susține că acesta va fi „unul nesemnificativ". 

Dacă toți studenții și-ar face abonamente, „pierderile" ar fi de 5 milioane de lei, iar dacă doar jumătate dintre ei ar opta pentru asta, pierderile ar fi de 2,5 milioane de lei, o sumă foarte mică raportată la bugetul ministerelor", spune parlamentarul.

Bibliotecile central universitare sunt finanțate de stat, nu solicit în acest moment o investiție financiară, ci mai degrabă o investiție de ordin moral în educația studenților. Renunțarea la taxele de permis nu blochează activitatea BCU. Am făcut împreună cu echipa mea și un calcul estimativ și da, ar fi vorba de un impact bugetar nesemnificativ, dacă se elimină aceste costuri pentru accesul la informație.

Libertatea tinerilor de a studia și sprijinul în perfecționarea lor nu pot fi considerate "pagube", ci o "cotizatie" absolut necesară într-o țară în care 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an", a conchis parlamentarul.

În prezent, Bibliotecile Central-Universitare din țară (Biblioteca Centrala Universitară "Carol I" din București, Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" din Iași și Biblioteca Centrala Universitară "Eugen Todoran" din Timișoara), percep o taxa pentru eliberarea permisului de acces la biblioteca pentru studenți, după cum urmează: București: eliberare permis 25 lei, vizare anuala 10 lei; Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuala 10 lei; Timisoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuala 35 lei; Iasi: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei.

Amintim că în februarie, Guvernul a adoptat și eliminarea transportului gratuit pentru studenți. 

Se modifică Legea Educației Naționale în sensul stabilirii dreptului studentilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport și abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenții să beneficieze de gratuitate", a anunțat la acea vreme premierul Florin Cîțu.


Comentarii Facebook