Statistică sumbră: Peste 150 de copii şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, în 2021, în România. Cât de important este scaunul auto


Peste 150 de copii și-au pierdut viața, în 2021, pe șoselele de la noi din țară. Cei mai mulți dintre ei nu erau asigurați într-un scaun special. Este statistica sumbră care ne amintește cât de importante sunt dispozitivele de siguranță. Doar în ultimele zile au avut loc patru accidente în care au fost implicaţi copii. O asociaţie pentru siguranţa auto a organizat un curs special, chiar într-un centru comercial, ca să le reamintească părinţilor cum să-i ţină în siguranţă pe micii pasageri.

Anul trecut, 158 de copii mai mici de 12 ani şi-au pierdut viaţa pe şoselele de la noi. Majoritatea, 137, nu erau asiguraţi într-un scaun special, care le-ar fi putut salva viaţa. „Este acea cutumă. Mie nu mi se poate întâmpla. Şi o altă cutumă: este un drum scurt, ce se poate întâmpla?”, explică Dr. Alice Mitu, expert în siguranța auto a copiilor. O gândire periculoasă, mai ales dacă ne gândim că, doar în ultimele câteva zile au avut loc 4 accidente în care au fost implicaţi copii mici.

Tot mai multe accidente în care sunt implicați și copii mici

Vineri, 9 decembrie, pe o şosea din Giurgiu, patru copii, dintre care unul în vârstă de doar 11 zile şi un altul de doar 5 luni, au ajuns la spital după ce au fost implicaţi într-un accident violent. Tot în Giurgiu, luni, 12 decembrie, un copil de doi ani a scăpat ca prin minune, după un accident petrecut pe DN5C. Legea spune că utilizarea scaunelor pentru copii este obligatorie pentru copiii cu înălţimea sub 135 de centimetri. Aşa că, cine nu vrea să plătească pentru scaun, nu face economii. 

Nerespectarea obligaţiei de a transporta copilul într-un dispozitiv de fixare în scaun se sancţionează cu amendă cuprinsă între 580 de lei şi 725 de lei şi trei puncte de penalizare”, spune purtătorul de cuvânt de la Brigada Rutieră. Studiile internaţionale arată că 71% dintre părinţi utilizează greşit scaunul. De aceea, spun specialiştii, trebuie să citim cu atenţie manualul de instrucţiuni şi chiar să cerem ajutorul unui expert, la nevoie. „Dacă copilul nu este asigurat cu centurile scaunului, dacă scaunul nu este fixat pe maşină, rolul lui devine nul. Deci copilul nu va fi protejat în caz de accident”, a mai explicat Alice Mitu, potrivit Observator. 

În medie, un scaun auto pentru copil costă între 200 şi 4000 de lei, în funcţie de materialele din care este construit şi sistemele suplimentare de siguranţă instalate. 


Comentarii Facebook