SRI, DSP Cluj și Poliția Transporturi Aeriene știau cu 24 de ore în avans că vin la Cluj 2000 de muncitori - Memoriu adresat premierului


Într-un memoriu adresat premierului Ludovic Orban, conducerea Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj arată că SRI, DSP Cluj și Poliția Transporturi Aeriene știau cu 24 de ore în avans că vin la Cluj 2000 de muncitori. Ba mai mult, forțele de ordine au spus că nu trebuie luate măsuri speciale și că totul va fi bine.

Anterior evenimentelor din 9 aprilie, din parcarea privată din fața Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj, respectiv în data de 8 aprilie, a avut loc ședința Comitetului de Securitate convocată de Aeroportul Cluj, la care au participat reprezentanții Aeroportului, ai companiilor aeriene, companiilor de handling și a următoarelor instituții: Poliția Transporturi Aeriene, Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, ROMATSA.

Cu această ocazie s-a informat că a doua zi, în 9 aprilie, sunt programate un număr de 12 zboruri charter spre Germania cu muncitori români (lucrători sezonieri în agricultură). de asemenea, în cadrul ședinței Comitetului de Securitate, directorul general al Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj a întrebat dacă trebuie luate alte măsuri pentru a doua zi, iar membri prezenți au considerat că nu sunt necesare alte măsuri. 

Cu ocazia aceluiași comitet de securitate Poliția de Frontieră a considerat că există suficiente forțe de ordine pentru asigurarea zborurilor cu muncitori din data de 19 aprilie și că împreună cu Poliția Transporturi Aeriene vor realiza patrule mixte pentru asigurarea ordinii. 

În data de 8 aprilie (n.red. cu o zi înainte de venirea celor 2000 de muncitori), Aeroportul a informat programul acestor zboruri și a comunicat lista curselor charter, atât entităților din perimetrul Aeroportului, cât și instituțiilor statului care gestionează oprdine publică în interior, procesarea pasagerilor din punctul de vedere al controlului de securitate și al controlului documentelor de călătorie, respectiv Poliția Transporturi Aeriene, Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontier și Direcția de Sănătate Publică.

În cursul zilei de 9 aprilie erau programate un număr de 12 zboruri spre Germania cu următoarele trei destinații; berlin, Dusseldorf, Baden - Baden. Aceste zboruri autorizate de statul român trebuiau procesate eșalonat până la ora 22.00.

Cu toate că zborurile erau eșalonate de-a lungul întregii zile,dimineața, în intervalul 7.00 - 9.00, au sosit în parcarea privată din fața Aeroportului autocare cu aproximativ 1.800 de persoane”, se arată în memoriul Aeroportului, trimis premierului Ludovic Orban.

În acest document se arată cu au fost muncitori aduși în 9 aprilie și lăsați în parcare deși zborul lor era programat pentru ziua de 10 aprilie. 

Oficialii Aeroportului spun că au propus Poliției Transporturi Aeriene, autoritatea care asigura ordine în arealul Aeroportului să parcheze autocarele cu muncitori mai departe de terminale pentru a menține o distanță între persoane. Poliția Transporturi a ”dispus ca toate autocarele să fie parcate în dreptul intrării în terminalul plecări, cu justificarea că este necesar accesul facil la toaletele publice. Această decizie a concentrat un număr impresionant de persoane, în același timp, în fața terminalului Plecări”, se mai arată în memoriu.

De asemenea, memoriul indică faptul că parcarea din fața Aeroportului este administrată de firma GOTO Parking, în baza unui contract cu Consiliul Județean Cluj. ”Am solicitat societății GOTO Parking încă de la ora 7.30 să ia măsuri directe și prin societatea de pază contractată, dar au comunicat că nu au personal suficient. Datorită faptului că Poliția Transporturi Aeriene și firma GOTO Parking, care administrează parcare, nu au vrut să ia nicio măsură am anunțat Consiliul Județean Cluj și pe toți consilierii județeni, printr-un email, prin care am solicitat impunerea luării măsurilor”, mai arată conducerea Aeroportului Cluj.

92564741_654723615319091_3713581770986225664_n.jpg92559000_219489009311170_7588425755617394688_n.jpg

Comentarii Facebook