Speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani. Un român mai trăiește 6 ani după pensionare, dar guvernanții vor să ne pensionăm la 70 de ani


Un român abia mai trăiește șase ani după ce iese la pensie. Speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani la nivel european, potrivit datelor oficiale ale Eurostat. În România aceasta este şi mai mică, ceea ce face aproape imposibilă creşterea vârstei de pensionare, însă în pofida acestor date unii politicieni iau în calcul creșterea vârstei de pensionare.

De ce nu poate creşte vârsta de pensionare în România. Prima ştire şocantă este că anul trecut speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranţa de viaţă sănătoasă, un indicator ce vorbeşte despre calitatea vieţii în ultimii ani (cât de sănătos eşti)”, spune purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, citat de adevarul.ro.

În România un bărbat ajuns la pensie mai trăiește sănătos 6 ani

Senatorul precizează că, „în România, un bărbat ajuns la pensie mai trăieşte sănătos 6 ani şi jumătate. Asta în timp ce în Germania, vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni, dar durata de viaţă sănătoasă este de 11 ani şi jumătate. În Spania 12 ani şi jumătate, iar în Polonia 8, iar la femei, vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din ţările Europei Centrală şi de Est, dar pensionarele trăiesc mai puţin sănătos comparativ cu celelalte ţări”. 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a precizat că în şedinţa BEX al partidului de marţi, au fost discuţii despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar şi despre posibilitatea pensionării la 70 de ani, însă o decizie în acest sens va fi luată în interiorul coaliţiei de guvernare, notează adevarul.ro. 

Pentru cei care au început să creadă că sunt nemuritori şi veşnic sănătoşi sau pur şi simplu nu le pasă de mamele, taţii, bunicele şi bunicii lor le dau o veste proastă: chiar şi ei vor îmbătrâni. Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană. Haideţi să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realităţi triste, lipsa unei alimentaţii şi a unei vieţi sănătoase din cauza sărăciei, condiţiile grele de muncă şi apoi să vorbim despre creşterea vârstei de pensionare. Altfel, doar foarte puţini dintre cetăţenii României vor mai beneficia de pensie”, a mai adăugat senatorul Radu Oprea. 


Comentarii Facebook