Soţia şefului Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj a fost trimisă în judecată

 

Daniela Maria Kiss, soţia comisarului şef Karoly Kiss, şeful Serviciului de Operaţiuni Speciale, secţia Cluj, din cadrul Ministerului de Interne, a fost trimisă în judecată pentru acuzaţia de luare de mită.

 

În acest dosar a mai fost trimis în judecată şi fratele poliţistului, Cioaba Kiss.

 

Procurorii DNA susţin că Daniela Kiss a fost contabilă şefă la societatea privată Fujikura Automotive SRL şi ca, din această calitate, a favorizat o firmă din Cluj, ca să câştige o licitaţie pentru construirea unei hale de producţie în municipiul Dej. În schimbul acestui serviciu a fost recompensată cu suma de 59.450 lei. "În primăvara anului 2007, învinuiţii Kiss Daniela şi Kiss Cioaba i-au propus lui D.P. să participe la selecţia de oferte organizată de Automobile Componente Electrice, oferta ce urma să fie întocmită pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de învinuită, care trebuia să comunice valoarea ofertelor depuse de celelalte societăţi comerciale participante ... În schimbul informaţiilor primite Kiss Cioaba i-a solicitat lui D.P. suma de 40-50 mii lei cu titlu de mită", se arată în rechizitoriul DNA. Daniela Kiss a negat toate acuzaţiile aduse de DNA.

 

Informaţiile primite de patronul firmei Dasconstruct Internaţional SRL, de la Daniela Kiss, au fost bune şi au condus la clasarea societăţii pe primul loc. Din rechizitoriu mai rezultă că soţia poliţistului l-a invăţat pe denunţător şi cum să scoată din firmă, banii destinaţi mitei, astfel încât să nu bată la ochi, la un eventual control al Fiscului. "Pentru ca D.P. să poată scoate banii din contabilitatea societăţii cu documente legale, învinuita Kiss Daniela, ..., i-a solicitat lui Costea Claudiu Ionuţ, administratorul SC Escava SRL să întocmească în fals o factură fiscală din care să rezulte nereal că această societate comerciale a prestat anumite activităţi de organizare şantier şi compactare escavare". După ce societatea denunţătorului a câştigat licitaţia, Daniela Kiss şi cumnatul acestuia au intrat în posesia banilor, prin intermediu firmei Escava SRL, mai susţin anchetatorii DNA. 

 

În dosar mai este pomenit şi numele fostului şef al Brigăzii Antidrog, comisarul şef Liviu Şipoş, în prezent angajat la Fujikura Automotive România SRL, în funcţia de şef al Departamentului Securitate. Procurorii DNA susţin că Daniela Kiss ar fi aflat de faptul că s-a început urmărirea penală împotriva ei şi că a încercat să acopere întreaga poveste. "În urma verificării listingului postului telefonic mobil utilizat de învinuita Kiss Daniela a rezultat că, în perioada - după perioada depunerii plângerii de către D.P. - aceasta a avut un număr de 19 convorbiri telefonice cu Şipoş Liviu", au mai precizat procurorii DNA. Audiat, fostul poliţist Liviu Şipoş a negat că i-ar fi dat informaţii despre solicitările DNA.

 

Interceptare despre cum se înţelegea Daniela Kiss cu patronul firmei intermediare, cel care a completat în fals o factură prin care se atesta că a efectuat lucrări pentru firma denunţătorului, totul pentru a plăti mita fără să sară la nimeni în ochi.

 

Costea Ionuţ: Io cu, cu, io mă duc şi zic şi ce zici tu să zic, bă că am făcut lucrarea. Cu cine ai făcut-o? Cu cine ai făcut-o? Cu mine şi cu contabila.

Kiss Daniela: Da, cu tine. 

C.I.: Cum să .. io o lucrare ... 

K.D.: N-ai făcut-o cu contabila, ai făcut-o cu şi cu asociatul tău, ai un asociat, nu?

C.I.: Bun, hai că zic că Liviu îi şofer din ăsta, el ştie să ...

...

K.D.: No şi? De ce n-ai scris aşa?

C.I.: Da corect tu Daniela, dar după ce am povestit ne-am uitat, cu un angajat, cu un utilaj, nu pot să faci lucrare de 50,000 mc, cu un angajat care de fapt îi contabilu.

 

În altă discuţie Daniela Kiss neagă că ar fi primit banii.

 

Kiss: Mie nu mi-ai dat nimica.

Costea Ionuţ: Păi ţie nu ţi-am dat nimica, sigur.

Kiss: No, păi ... 

Costea: Că banii în hârtii îs la mine. În hârtii îs la mine dar ... 

Kiss: Io n-am primit nimica, io n-am avut treabă cu nimeni, no ... 

...

Costea: Păi cum poţi să zici aşa ceva?

Kiss: Păi foarte bine. Io n-am ce să zic altceva, dacă nu vrei să înţelegi io n-am ce să fac. Disperare.

 

Kiss: No, nu ştiu, deci io nu am cum să te ajut. În situaţia în care am ajuns acum nu am cum să te ajut. Io atâta pot să-ţi spun, deci io am vorbit, şi io am vorbit şi cu unii şi cu alţii, ăsta te sfătuieşte foarte prost, nu ştiu ce să-ţi spun să faci, no spune-mi tu mie ... Dacă-aş putea aş şterge cu buretele.

Costea: Şi eu aş şterge cu buretele.

Kiss: No şi dacă nu se poate, acuma ce să fac?

 

Comentarii Facebook