SONDAJ: 79% din români urmăresc războiul din Ucraina, iar 60% se tem că România e în pericol să fie invadată


Mai mult de trei sferturi (79%) dintre români urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 60% spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în ţara vecină, relevă un sondaj de opinie realizat de IRES, în luna martie.

Astfel, 79% dintre participanţii la sondaj au spus că urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 21% că nu fac acest lucru. Totodată, 19% dintre cei chestionaţi au afirmat că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt vizavi de conflictul armat din Ucraina, 17%  compasiune/empatie, iar 11% resimt tristeţe.

Dintre cei chestionaţi, 60% au spus că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iar 39% nu se tem de acest lucru.

Majoritatea covârşitoare a subiecţilor sondajului, 96%, au menţionat că România ar trebui să sprijine refugiaţii ucraineni, 38% s-au pronunţat pentru trimiterea de armament în Ucraina, în timp ce 21% au spus că România ar trebui să intervină militar în sprijinul Ucrainei.

În opinia a 77% dintre respondenţi, NATO este capabilă să facă faţă unui atac al Rusiei împotriva unor ţări membre ale alianţei din regiune, iar 20% nu cred acest lucru.

Întrebaţi ce ar face dacă în ţara noastră ar izbucni un conflict armat, 14% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar încerca să părăsească ţara, 27% au spus că  ar rămâne să lupte, 36%ar rămâne şi s-ar adăposti, iar 20% nu ar face nimic deosebit.

Sondajul IRES a fost făcut în perioada 11-17 martie, pe un eşantion de 1.051 de persoane cu vârsta peste 18 ani şi are o eroare maximă tolerată de 3,1%, potrivit Agerpres.

Comentarii Facebook