Solicitările unui biciclist clujean pentru primarul Emil Boc. Cu ce probleme se confrunta zilnic



Un clujean recunoaște că folosesște bicicleta ca mijloc de transport principal de ceva vreme, însă are câteva prbleme cu care se confruntă zilnic, nu doar el, ci mulți bicicliști din oraș.

Bărbatul, care spune că a pedalat 1.000 km în trei luni, se plânge de faptul că multe dintre pistele de biciclete din oraș sunt foarte scurte și se întrerup brusc, motiv pentru care bicicliștii sunt nevoiți să alterneze între trotuar și stradă pentru a se deplasa.

Apreciez eforturile dumneavoastra din a face din Cluj un oras mai bun. Sunt un conducator auto care prin oras prefera in primul rand sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport, pedaland in 3 luni fix 1000km prin acest oras.

Inteleg faptul ca orasul nu dispune de infrastructura necesara pentru a crea piste de biciclete calitative precum in orase cu renume din vest.

Insa as avea rugamintea, eu si o mare parte din ceilalti biciclisti din acest oras ca aceste piste sa fie unite intre ele, deoarece marea majoritate a acestora sunt doar bucatele ce se intrerup imediat. Un exemplu neplacut se afla pe Bl. 21 Decembrie 1989 acolo unde pista se intrerupe brusc la intersectia cu strada Frederic Joliot Curie si continua pe cealalta parte. Ceea ce este foarte neplacut. O alta rugaminte ar fi ca toate pistele aflate pe trotuar sa aibe si marcaje de traversare a strazilor pe biciclete. Modul in care sunt realizate pistele in momentul de fata creaza frustrari si pun in pericol biciclistii.

Multi biciclisti prefera sa evite folosirea pistelor scurte, deoarece este incomod pentru un biciclist ce merge regulamentar pe strada sa treaca pe trotuar pe pista, iar peste 300-400 metrii sa coboare iar pe strada. Astfel biciclistii ce evita aceste piste (pe care personal ii inteleg, inclusiv si eu fac asta uneori) sunt predispusi la o amenda usturatoare de catre autoritatile ce prefera sa actioneze asupra efectului, si nu asupra cauzei.

Un alt exemplu este calea Floresti. Personal merg cel putin de 3-5 ori pe luna la Pollus cu bicicleta. Pe artera de pe strada Bucium, exista o pista de biciclete ce se termina brusc. De aici biciclistii sunt grav pusi in pericol.

- Varianta legala este sa traverseze trecerea de pietoni si sa continue pe strada, insa acest lucru face imposibila accesarea arterei de intrare in complexul polus dat fiind traficul extrem de intens.

- Varianta ilegala dar tot periculoasa este aceea de a continua drumul pe contrasens. Insa nu este de dorit, plus ca autoritatile pot aplica aceleasi amenzi care sunt mai costisitoare decat cele dedicate autoturismelor.

- Varianta intermediara este aceea de a merge pe trotuar insa trotuarul este foarte ingust, o bicicleta acolo incurca pietonii, plus ca e si foarte periculos deoarece sunt portiuni cu stalpi unde ingusteaza si mai mult locul, iar un biciclist neatent poate sa pice cu roata de pe trotuar, sau sa loveasca cu ghidonul un stalp si in amandoua cazurile va rezulta o cadere in strada, care doamne fereste se poate solda cu un accident grav in cazul in care din sens opus vine o masina la momentul "potrivit".

Va rog sa schimbati ceva la reteaua de piste de biciclete pentru a crea siguranta si nu discomfort”, este mesajul transmis de clujean, primarului Boc.

Comentarii Facebook