Sfaturile lui Nicoale Hâncu pentru combaterea caniculei VIDEO

 

Profesorul Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, recomandă consumul de 2-3 litri pe timpul verii, în perioadele caniculare.

 

Această caniculă prelungită, nu doar că este o temperatură foarte ridicată, dar prelungirea acestei temperaturi în timp creează niște modificări, din care cea mai importantă este cea legată de deshidratare. Adică de pierderea de lichide, imperceptibilă iarna când vorbim de 500 de mililitri, vara crește la 2-3 litri. Organismele care nu se pregătesc și nu își substituie apa pe care o pierd, apa și sărurile minerale, suferă din toate puntele de vedere. Suferă ca activitate cerebrală, cardiacă, din punctul de vedere al tensiunii arteriale, care are o tendință la scădere. 

 

Acele leșinuri pe care le remarcăm se explică prin acest lucru. Pierderile de cunoștință și deshidratarea apar cu deosebire la copiii mici și la vârstnici. Părinții trebuie să știe ce să facă în cazul copiilor mici. În cazul vârstnicilor, care atunci când este o temperatură normală și sunt activi totul e bine, dar când e caniculă și nu sunt atenți la aceste schimbări din organism, aceste lucruri pot fi extrem de neplăcut manifestate”, a spus Nicoale Hâncu.

 

Nutriționitul clujean a făcut și unele recomandări: ”Trebuie să ne ferim de soarele puternic. Să nu umblăm afară când e căldură, decât atunci când avem nevoie. Dacă trebuie să umblăm în soare, atunci trebuie să ne portejăm capul, dar cu pălării de paie, iar la umbră imediat să ne luăm pălăria de pe cap pentru că altfel nu facem decât să încălzim capul. 

 

Doamnele este bine să aibă evantai și să își facă vânt. Bărbații pot folosi un inlocuitor al evantaiului: o carte, un ziar, un carton etc.

 

Consumul de lichide trebuie să fie mult mai mare decât în perioadele obișnuite și, având în vedere că organismul pierde apă și substațe minerale, ideal este să se consume apă minerală plată sau gazoasă. A nu se confunda și să nu creadă lumea că apa minerală este doar cea gazoasă, pentru că apa plată este minerală, minerale care contribuie la revitalizarea organismului”.

Comentarii Facebook