Miercuri 27 Mai

Sfaturile judecătorului Danileț pentru noii studenți: Nu dați mită profesorilor (flori, bijuterii, bani, sex)

 

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acum magistrat la Tribunalul Cluj, le-a dat o serie de sfaturi tinerilor la începutul anului universitar.

 

Că tot a început azi facultatea, aș vrea să transmit și eu niște gânduri studenților:

 

1. Felicitări pentru parcursul de până acum și succes în ceea ce urmează!

2. Nu vă mai considerați niște liceeni! Facultatea e un loc academic. Comportați-vă ca atare!

3. Încercați să aflați câte ceva despre istoricul facultății dvs, al marilor profesori care au predat acolo și al absolvenților care au ajuns în puncte cheie. Dacă nu aveți nimic din astea, atunci fiți voi ceea ce lipsește facultății!

4. Nu acceptați profesori care vin la curs și dictează. Profii ar fi trebuit să își învețe propriul curs, până acum. Iar voi nu sunteți niște scribi: la curs se discută, nu se dictează.

5. Nu acceptați profesori care vi se adresează altfel decât cu ”dvs” sau „colega”. Acceptați să vă tutuiască numai pe cei care acceptă să îi tutuiți.

6. Să vă revoltați împotriva acelor profesori care vă amenință că dacă nu le cumpărați cursul tipărit nu vă vor primi în examen. Vă asigur că cine spune asta are un curs de ...doi lei.

7. Să nu acceptați sub nicio formă ca profesorii să vă jignească. Frustrarea personală și golănismele nu se potrivesc defel cu activitatea de dascăl.

8. Apreciați-i la maximum pe profii care acceptă opinii argumentate contrare, pe cei care vă trimit la bibliografie suplimentară, pe cei cu care puteți discuta la modul pragmatic despre viața reală.

9. Nu fiți ipocriți să alergați după note mari care nu vă reflectă cunoștințele! Nu dați mită profesorilor (flori, bijuterii, bani, sex), chiar dacă așa au făcut cei din generațiile trecute - e ilegal și este doar o chestiune de timp până veți fi prinși și voi, și ei!

10. Mai aveți 9 luni și terminați anul acesta universitar. Încercați să ieșiți din facultate mai deștepți decât ați intrat!”, a transmis Cristi Danileț.

Comentarii Facebook