SFATURI PĂRINTEȘTI: 10 lucruri pe care să nu îți obligi copilul să le facă



În general, părinții au tendința să își oblige copiii să învețe anumite lucruri sau să facă anumite gesturi pentru că ”așa trebuie”, dar există anumite lucruri pe care nu trebuie niciodată să îți oblici copilul să le facă.

1. Să mintă.

A spune minciuni reprezintă, evident, unul dintre cele mai greșite obiceiuri pe care le poate avea cineva. Nu-l ruga pe micuț să fie complice la o minciună, așa cum fac majoritatea părinților, deoarece această trăsătura s-ar putea întoarce împotriva ta.

Dacă vrei să eviți o cină la care te-au invitat socrii, nu-l pune pe copil să spună că este bolnav. Dacă suna la ușa un vecin pe care îl consideri obositor, nu-l ruga pe cel mic să spună că este singur acasă și că nu are voie să deschidă ușa.

Pe masură ce vei proceda astfel, micuțul va întelege că este în regulă să spună un neadevăr. Mai mult, cu cât va repeta astfel de acțiuni mai des, cu atât se va “specializa”.

2. Sa mănânce atunci când nu îi este foame.

Da, știm că doctorul recomandă trei mese consistente pe zi însoțite de alte două gustări, dar indivizii și nevoile lor diferă. Corpul oamenilor este creat în mod distinct și, din fericire, ne poate transmite semnale de alarmă atunci când ne e foame sau sete.

În plus, gândește-te bine dacă ai întâlnit vreodată un copil care să nu fi spus când îi este foame. Nu insista cu mesele deoarece i-ai putea cauza copilului probleme de alimentație pe termen lung.

3. Sa pretinda ca este ceva ce nu este.

Să presupunem că ai un copil timid. Nu are rost să-l împingi mereu de la spate s-o facă pe îndrăznețul, să-l obligi să socializeze și să-l pui în situații problematice deoarece efectul ar putea fi exact opus celui pe care îl aștepți.

Dacă singurul lucru pe care și-l dorește este acela să se joace de unul singur, cea mai bună soluție este să-l lași să se desfășoare așa cum simte. Pe măsura ce va crește el va căuta compania altora și va învăța să se comporte în orice fel de situație.


CItește mai multe pe depici.ro

Comentarii Facebook