Sfârșit de primăvară dominat de ploi și furtuni! Prognoza meteo ANM pentru perioada 15-28 mai 2023


Vremea nu va fi una tipică de primăvară în următoarele două săptămâni, se arată în prognoza meteo emisă de ANM pentru ultima jumătate a lunii mai 2023.

Astfel, în următoarele două săptămâni, 15-28 mai 2023, se anunţă un interval cu ploi, vijelii, grindină și risc de inundații. După o vreme schimbătoare în perioada 15-22 mai, cu oscilaţii semnificative de temperatură, mercurul va urca în termometre, însă următoarele două săptămâni vor fi dominate de ploi și furtuni.

Vremea va deveni instabilă în majoritatea zonelor, dar fenomenele vor fi mai intense în vest și în sud-vest. Vor fi înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe alocuri se vor înregistra cantităţi de apă însemnate şi vor fi condiţii de grindină. În aceste regiuni și riscul pentru inundații se va menține ridicat.

Transilvania

În prima săptămână, deși cu mici oscilații de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20...23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7...11 grade. În a doua parte a intervalului de referință este estimat un regim termic relativ constant și caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv 22...25 de grade ziua și 8...12 grade noaptea, mediat regional. 

La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Comentarii Facebook