Senatorul Mihai Goțiu îi cere explicații ministrului Educației după ce mai mulți elevi clujeni au fost scoși de la ore pentru că au plete



Senatorul USR Mihai Goțiu cere explicații oficiale din partea Ministerului Educației după scandalul de la Cluj, unde peste 20 de elevi au fost scoși de la ore, zilele trecute, de la liceul „Inochenţie Micu”, pentru că aveau plete sau barbă.


Conform declaraţiilor făcute presei de către directorul liceului, dar şi de către reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, decizia ar fi fost luată pe motiv că astfel de ţinute sunt interzise prin regulamentului şcolar intern. Îmi vine greu să cred că în legislaţia din România mai există prevederi în conformitate cu care lungimea părului elevilor constituie o problemă sau că asemenea lucruri sunt trecute în regulamentul intern al vreunei unităţi şcolare din România”, se arată în solicitarea de explicaţii a vicepreşedintelui Senatului Mihai Goţiu.

Goţiu, care poartă și acum părul lung, precizează că s-a confruntat și el cu asemenea probleme, înainte de 1989.

Am avut ghinionul să prind câţiva ani din perioada în care părul lung era interpretat ca fiind un afront adus sistemului ori profesorilor, că e un semn de depravare şi de abatere de la «etica şi morala comunistă», iar adolescenţii şi tinerii erau obligaţi să se conformeze directivelor de partid, altfel riscau un frezat la zero şi alte sancţiuni aberante. Am avut şi eu probleme din cauza asta, dar credeam că asemenea mentalităţi au mai supravieţuit doar în reclamele la ciocolata ROM. Constat că m-am înşelat şi că totul porneşte de la cap. Săptămâna trecută am văzut că atunci când se referă la conduită decentă, o mare parte a colegilor parlamentari se gândesc la vestimentaţie ori la lungimea părului, dar consideră că ar fi cât se poate de «decent» să ocupi funcţii de conducere în Parlament ori în Guvern, chiar dacă eşti condamnat penal ori declarat în stare de incompatibilitate în mod definitiv. Acum vedem cum un director de liceu aplică tratamente discriminatorii unor elevi pe motiv de «lungimea părului», iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar găsesc justificări pentru aşa ceva”, a comentat senatorul clujean, potrivit unui comunicat de presă.

Un adevărat scandal a izbucnit zilele trecute în mediul online după ce un elev de clasa a X-a, de la liceul Greco-Catolic ”Inochenţie Micu”, din Cluj-Napoca, a relatat cu a fost dat afară de la ore, alături de alți peste 20 de elevi, pentru că aveau părul lung sau purtau barbă.

Citește aici mai multe despre caz - Scandal la Cluj, după ce un elev spune că a fost dat afară de la ore pentru că are părul lung.

 

Elevul clujean devenit celebru pe internet după ce a fost dat afară de la ore pentru că are plete: Nu mai suntem pe vremea comunismului

Comentarii Facebook