Marti 15 Iunie

Semnaturi pentru Episcopul Irineu Bistriteanul la scaunul de Mitropolit al Clujului


Intelectualii, clericii si credinciosii au demarat la Cluj o campanie de strangere de semnaturi pentru sustinerea candidaturii Episcopului Irineu Bistriteanul la scaunul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

"Preasfintia Sa preda la noi la teologia si studentii il iubesc. Este omul cel mai potrivit pentru a ocupa acest post. Personal am fost la Arhiepiscopie pentru a ma interesa ce se poate face pentru a-l sustine pe Prea Sfintitul Irineu si imbratisez aceasta initiativa de strangere de semnaturi", a declarat pentru Stiri de Cluj prorectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" Cluj, prof. univ. dr. Maria Banciu.

 

Intr-un mesaj al grupului de initiativa care se ocupa de strangerea semnaturilor se arata ca PS Irineu Bistriteanul este cel mai potrivit om pentru a fi mitropolit.

 

"In urma mesajului Prea Fericitului de dupa ziua inmormantarii cum ca in 90% din cazuri decizia celor din tara este baza alegerii noului mitropolit, credinciosii si evident indrumati de clerul din Arhiepiscopie au hotarat sa stranga semnaturi, intr-un fel sa arate ca il vor pe Prea Sfintia Sa Irineu Bistriteanul ca mitropolit al Clujului", se arata in memoriul trimis de reprezentantii grupului de initiativa.

Acestia considera ca in primul rand va fi ales arhiepiscopul Clujului, Vadului, Crisanei si Maramuresului, care va fi totodata si mitropolit, iar aceasta persoana trebuie sa fie una pe care credinciosii clujeni o cunosc si o vor.


"In primul rand se alege arhiepiescopul Clujului, care va fi si mitropolit, iar credinciosii din eparhie, cunoscandu-l il prefera pe Prea Sfintitul Irineu Bistriteanul. Nu sunt liste special trimise la bisericile din judet, ci acestea umbla pe la credinciosi din mana in mana. Cineva, un intelectual le strange si le are la dansul, iar undeva in cursul saptamanii viitoare le vom colecta si vom dovedi ca noi clujenii avem un candidat pe care il vrem ca si mitropolit", se arata intr-un mesaj al grupului de initiativa care se ocupa de strangerea de semnaturi.

 

Initiativa credinciosilor este apreciata de reprezentantii Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului dar acestia sustin ca  este putin probabil ca ea sa conteze in alegerea mitropolitului Clujului. "Este laudabil ceea ce au facut, dar initiava este in afara randuielilor bisericesti. Regulile prin care mitropolitul Clujului va fi ales sunt clar stabilite de Biserica Ortodoxa, asa ca nu stiu cat va conta o astfel de intiativa", a declarat pentru Stiri de Cluj purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.Cele doua propuneri ale Sinodului Mitropolitan Cluj, pentru scaunul de mitropolit, vor fi facute in data de 14 martie, cand va fi organizata o adunare speciala a sinodului, condusa de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). In 15 martie, in adunarea eparhiala, cei doi candidati vor fi prezentati public.

Sinodul BOR va decide in 18 martie cine va fi continuatorul mitropolitului Bartolomeu. In total vor fi sase candidati, dintre care 4 vor ramane in cursa finala si unul dintre ei va fi uns mitropolit al Clujului.

Comentarii Facebook