Sambata 4 Februarie

Șeful Ambulanței Cluj, despre comportamentul dispecerului care a umilit doi părinți: Nici mie nu mi-ar plăcea


Directorul Ambulanței Cluj, Horia Simu, a declarat că s-a constituit o comisie de anchetă privind modul în care un dispecer 112 s-a comportat când a fost sunat de cei doi părinți care au cerut ajutor pentru bebelușul lor de un an și jumătate.

Departamentul pentru Situații de Urgență s-a sesizat cu privire la această situație și a solicitat declanșarea unei anchete disciplinare împotriva operatorului SAJ Cluj, a comunicat Serviciul de Ambulanță Cluj.

„Ne delimităm categoric de un astfel de comportament total neprofesionist și nu vom admite ca astfel de situații să fie tolerate, aceasta îngreunând scopul comun al tuturor serviciilor de urgență de a răspunde prompt și eficient cetățenilor care solicită ajutorul prin apel la numărul unic de urgență 112”, a spus Simu.

Tatăl fetiţei: „Sărut mâna, fetiţa urinează şi când urinează are sânge”

Operator ambulanță: „Medic de familie, domnu’”.

Tatăl fetiţei: „La ora asta nu am medic de familie”.

Tatăl fetiţei: „No şi acuma ce să vă fac pentru asta, nu vă supăraţi? E opărită?”

Tatăl fetiței: „Nu e opărită”.

Mama fetiţei: „Am observat când urinează e sânge, am schimbat-o de pampers şi plânge”.

Tatăl fetiţei: „Doamna scumpă, am căutat jumătate de oră maşină. Nu e urgenţa? Dacă fata îmi păţeşte ceva, răspundeţi”.

Operator ambulanță: „Eu nu răspund deloc. E copilul dumitale, nu trebuia să laşi să se ajungă până aici. Nu răspund eu deloc. Înseamnă că nu te-ai uitat la ea, foarte simplu. Eu nu răspund, răspunzi dumneata şi nevasta dumitale, nu sunt ai mei copiii. Eu pe ai mei mi i-am crescut. Eu sunt obligată pe urgenţă. Ce mă înveţi tu pe mine? Tu să îţi vezi de copil mai bine. Răspunzi, că e al tău”.

Horia Simu a spus că în acest caz se poate ajunge până la măsura desfacerii contractului de muncă.

Nici mie nu mi-ar plăcea să mi se vorbească așa”, a mai spus Simu.

El a afirmat că discuția făcută publică a arătat o lipsă de comunicare între dispecerate și părinții copilului.

Ambulanța a ajuns în 10 minute, copilul a fost dus la spital, nu era o urgență majoră, dar felul cum s-a vorbit...S-a constituit o comisie de cercetare și se poate lua orice măsură, inclusiv desfacerea contractului de muncă. Nu-i ceva plăcut și nici mie nu mi-ar plăcea să mi se vorbească așa”, a afirmat șeful Ambulanței Cluj.

Reacția vine după ce doi părinți din județul Cluj au făcut publică o discuție pe care au avut-o cu un dispecer de la Ambulanță, atunci când au sunat la 112 deoarece fetița de un an și șase luni urina cu sânge. Le-a răspuns o femei care i-a certat că n-au sunat la medicul de familie, le-a spus că problema fetiței nu este o urgență și le-a  cerut, pe ton ridicat, să nu o învețe ce are de făcut.

Tatăl copilului a declarat că atunci când a sunat de trei ori la ambulanță, iar discuția înregistrată a fost prima avută. A doua s-a desfășurat la fel. Abia la al treilea apel, dispecerul a trimis ambulanța, care a ajuns în jumătate de oră.

Discuția a avut loc în noiembrie 2020, dar părinții au obținut-o abia acum de la STS și au făcut-o publică.

Comentarii Facebook