Scrisoarea unui tânăr nemulțumit de Cluj: ”Totuși nu vreau la București, așa că mă mulțumesc cu Clujul. Măcar e răcoare aici!”


Tinerii care au terminat facultatea la Cluj încep să își pună tot mai serios întrebări legat de oportunitatea rămânerii în oraș. Principala nemulțumire este că orașul a devenit scump, dar sunt și alte probleme adiacente.

De 10 ani în Cluj. Într-adevăr, și-a pierdut farmecul și pentru mine, dar poate și pentru ca am îmbătrânit și eu și mi s-au schimbat așteptările.

Acum 10 ani era ok, cu potențial. Acum mi se pare aglomerat si mult prea overrated pentru ce oferă. Și nu mă refer doar la problemele deja menționate precum chirii, trafic, dezvoltarea urbană haotică și toate treburile serioase. Să spunem că astea nu mă afectează direct sau în mare masura; lucrez de acasă, nu conduc, transportul în comun e suficient nevoilor mele, nu planuiesc sa cumpar imobiliare etc.

Un lucru care mi se pare overrated sunt oportunitatile pe care le oferă orașul. Cand ieși din bula IT și a firmelor de tip call-center, oportunitățile de carieră sunt mediocre, salariile și mai mediocre. Caz concret, după ce mi-am pierdut jobul am stat 5 luni pe bară, și numărul pozițiilor pentru domeniul în care îmi doream sa raman era mic spre deloc. Ori pe poziții pe care as fi avut experiența mi se ofereau salarii ridicol de mici.

Alte chestii care mi se pare că lipsesc sunt evenimentele culturale. Sigur, avem câteva festivaluri, dar dacă le scoți din ecuație, că nu toți suntem amatori de Untold sau Electric, nu rămân prea multe. Două teatre, unul care împarte clădirea cu opera, si o trupă de teatru independentă, nu sunt nici pe departe suficiente, Nici măcar spectacolele din țară nu prea ajung în oraș, deși mereu sunt sold out când se intampla. De muzee nici nu mai vorbesc.

Și frustrarea mea cea mai mare, Aeroportul; E absolut frustrant ca în 2023, într-un oraș care se vrea buricul Transilvaniei, sa ai doar o mână de zboruri directe,

Totuși, nu ma vad locuind in București si cu siguranță nu am de ce sa mă întorc in orașul natal, așa ca mă mulțumesc cu Clujul. Măcar e răcoare aici!”, a explicat un tânăr, pe un grup de Reddit.

Comentarii Facebook