Școala online STRICĂ vederea elevilor. Există o explozie de cazuri de strabism


Școala online strică vederea elevilor. Mai mult timp petrecut în fața ecranelor, fie pentru școală, fie pentru distracție și conexiunea a crescut cu 50% numărul copiilor cu strabism sau miopie. Lipsa de acuitate vizuală duce la tulburări de atenție și cefalee și poate să dea în final tulburări neurologice și de mers. Spania ne-a trimis o echipă de specialiști în optometrie funcțională ca să-i trateze pe copiii cu probleme. Ei oferă zilele acestea consultații gratuite la Sanatoriul de la Techirghiol, secția pentru copii.

Școala online strică vederea elevilor

Milan Georgescu are 14 ani și este clasa a noua. Face școala online de un an și deja are probleme. Oboseala își spunea cuvântul după fiecare zi de cursuri, iar încetul cu încetul, din cauza lipsei de socializare, a devenit mai retras.

La calculator petreceam vreo 3-4 ore, iar la cursuri online, 6 ore. Petreceam vreo 9 ore, așa… calculator plus ore online. Era destul de obositor, nu mai aveam timp să ies pe-afară, să mai petrec timpul cu colegii. Mai mereu, cam adormeam, după”, a spus un elev, conform impact.ro

Mai mult timp în fața ecranelor, fie pentru școală, fie pentru distracție și conexiune, poate dăuna vederii copiilor, conducând la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Și cu cât ecranele sunt mai mici, cu atât ochii se forțează mai mult ca să focuseze imaginea cât mai bine.

Este o perioadă extraordinar de stresantă pentru absolut toți: părinți și copii. Înainte de pandemie încercam să ne îndepartăm de tehnologie. Din păcate, acum, ne-am trezit de la ce era indicat 2 ore maximum pe zi adunat (televizor, tableta, telefon) la 6-7-8 ore în fața unei tablete. Marea majoritate au făcut ore pe telefon, adică pe dispozitive extraordinar de mici în care au fost obligați practic să facă ceea se cheamă convergență.

Noi când ne uitam la distanță, când se uitau copiii la tabla, pastrau globii oculari în poziție paralelă. În perioada aceasta au trebuit să facă foarte mult convergență: să se uite la dispozitive mici, perioade îndelungate și să stea cu ochii foarte apropiați. Lucrul acesta a dus la o explozie de cazuri de strabism, adică de ochi care nu mai reușesc să urmărească simetric, sa aibă paralelism, la o explozie de ceea ce-nseamnă miopie”, a declarat Liliana Vlădăreanu, medic specialist în reabilitare medicală.

Mai grav este, însă, faptul că astfel de probleme de acuitate vizuală ignorate și netratate la timp pot avea urmări grave și din punct de vedere neurologic. Iar în România astfel de afecțiuni sunt greu de depistat. O echipă de specialiști în optometrie funcțională din Spania se află zilele acestea la sanatoriul balnear de la Techirghiol, acolo unde oferă copiilor aflați sub tratament evaluări speciale unice în România. Ulterior, aceștia eliberează prescripții speciale de ochelari și exerciții de stimulare vizuală care îi vor ajuta să se poată concentra mai bine pe obiectivele ce urmează să le atingă.

Vergara Gimenez Pillar este un medic spaniol specializat în optometrie. Este știința care face legatură între probleme de vedere și modul cum acestea ne afectează mișcările musculare zilnice. Un ochi bolnav duce la probleme de mișcare din ce în ce mai accentuate. Utilizarea în exces a ecranelor mici îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare serioase.

Se ajunge la miopie pentru ca, în această perioadă, ei au stat foarte aproape de aceste dispozitive. De asemenea, strabismul a devenit o problemă. Și nu în ultimul rând, vorbim de probleme legate de oboseală, deoarece copiii folosesc ochii foarte mult în condiții care nu le sunt favorabile”, a spus Vergara Gimenez Pillar, medic optometrist.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă copiilor sub 5 ani să petreacă o oră sau mai puțin pe zi pe dispozitivele digitale, iar copiii sub 1 ani să nu fie deloc expuși dispozitivelor digitale. Copiii peste 6 ani pot avea puțin mai multă libertate în ceea ce privește expunerea la ecrane, însă medicii nu recomandă mai mult de 2-3 ore/zi pentru copiii de gimnaziu.


Comentarii Facebook